”Inför kontrakt – och kräv pengar av dopade”

Ex-stjärnornas förslag för att stoppa fusket

avKristoffer Bergström

Publicerad:

Inför kontrakt – och ge dryga pengastraff till fuskarna.

Så vill ex-friidrottarna Robert Kronberg och Erica Johansson hindra nya dopningsärenden.

– Det behövs definitivt något sådant, säger Kronberg.

Det börjar bli en diger rad nu.

Ludmila Engqvist, Adil Bouafif, Niklas Lindstedt, Abeba Aregawi, Meraf Bahta och Robel Fsiha har alla utretts för dopning.

Fallen är i sig olika i fråga om preparat och om påföljder. Aregawi friades exempelvis helt. Ändå går det att skönja ett växande problem, anser två tidigare friidrottare, vilket i slutändan kommer göra det svårare att få sponsorer.

Robert Kronberg och Erica Johansson vill nu se åtgärder.

”Alldeles för veka straff”

– Det är så tråkigt, speciellt när vi har sådan framåtanda just nu i svensk friidrott med Armand och Ståhl och de andra atleterna på hög nivå. Så kommer det personer som inte har samma syn på saker och ting. Man måste säkra att en person har samma syn på fair play, säger Kronberg.

Det stora arbetet ska ske proaktivt, menar duon. Informationen och påtryckningarna måste skärpas, vilket i förlängningen gör det lättare att bestraffa i efterhand.

– Det är alldeles för veka straff. Många som blivit avstängda kommer tillbaka igen på tävlingsbanan, alltid steget före konkurrenterna som inte brukar otillåtna preparat, säger Erica Johansson.

De har ett förslag. Ett sorts kontrakt borde utformas för alla som kommer in i landslaget. Bryter de mot reglerna är det rimligt med någon form av böter.

– Kontrakt låter lite hårt, men något skriftligt behövs för att skydda varumärket. Jag är övertygad om att det behöver bli stora konsekvenser om straff och avgifter. Representerar du en stor fotbollsklubb gäller specifika regler. Vi hjälper dig, då ställer du upp på de här sakerna, säger Kronberg.

”Lägger tips på minnet”

Förbundet har i dag som policy att dubbla en aktivs avstängning: stängs någon av i ett år tar det två år att återvända till landslaget.

– Det är jättebra. De ska cred för tydligheten. Men spontant tänker jag att de kan betala tillbaka pengar de har fått, exempelvis för resor, säger Kronberg.

Förbundet ska skärpa sitt arbete mot dopning. Hur det ska gå till är inte klart, men generalsekreteraren Stefan Olsson välkomnar förslaget om kontrakt och eventuella pengastraff.

– Just nu mottages alla tankar och funderingar till en bruttolista. Vi har spelregler som alla ska läsa, däremot behöver man inte sajna att man läst. Vi har i dag heller inga kontrakt relaterade till den ekonomiska stöttningen, så jag lägger deras tips på minnet, säger Olsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM