Kuppen mot Federer – en Greta Thunberg-bild

Greta Thunberg.
Greta Thunberg.

Roger Federer, 38, fick oväntat sällskap i den mixade zonen efter en välgörenhetsmatch i Australien.

Nämligen av en journalist som höll i en bild på Greta Thunberg.

Ett sällskap som Roger Federer inte uppskattade enligt schweiziska Blick.

Roger Federer är i Melbourne och jagar en ny grandslam-titel att addera till den stora trofékollektionen. Men inför den stundande semifinalen mot Novak Djokovic passade den schweiziska tennislegendaren på att spela lite välgörenhetstennis i ett event för att samla pengar till arbetet med de stora skogsbränderna i Australien.

Under eventet skulle dock Federer, enligt schweiziska Blick, ställas inför en oväntad situation.

Stoppade bilderna

Direkt efter att han spelat mot Nick Kyrgios på eventet kom en journalist från schweiziska tv-kanalen RTS, oanmäld, fram till Federer.

Han hade dock inte bara en mick med sig, utan också ett foto på den svenska, 17-åriga miljökämpen Greta Thunberg.

Federer blev allt annat än road av det oväntade tilltaget, och ska enligt Blick ha sett till att alla bilder från intervjun förblev opublicerade. Enligt Blick ska Australian Opens arrangörer funderat på att dra in ackrediteringar för hela tv-kanalen. Något som Federer själv ska ha stoppat då han inte ville att oskyldiga journalister skulle straffas.

En retweet

För att förstå kontexten i detta behöver vi backa bandet till tidigare denna månad, när miljörättsorganisationen 350.org kritiserade Roger Federer på Twitter. Detta för att en av hans stora sponsorer, banken Credit Suisse, har investerat stora summor pengar i företag som arbetar med fossila bränslen. Inlägget, som innehöll hashtaggen ”Rogerwakeupnow”, retweetades av Greta Thunbergs twitterkonto.

– Jag har stor respekt och beundran för den unga miljörörelsen, och jag är tacksam mot unga klimataktivister för att de pushar oss alla att fundera över vårt beteende och jobba på innovativa lösningar. Vi är skyldiga dem och oss själva att lyssna, sade Federer om Greta Thunberg efter retweeten enligt nyhetsbyrån Reuters.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.