Historiskt svenskt VM-guld i curling

avTT

Foto: Carina Johansen
Oskar Eriksson och Anna Hasselborg vann rysarfinalen mot Kanada.

Sverige har vunnit sitt första VM-guld i mixeddubbel i curling.

Detta efter en riktig rysarfinal mot Kanada.

– Det känns fantastiskt, säger Oskar Eriksson efter 6–5-segern.

På lördagsmorgonen besegrade Sverige Australien i semifinalen i norska Stavanger – och redan på eftermiddagen samma dag skulle världsmästerskapet avgöras.

I finalen blev Kanada en svårknäckt nöt för Anna Hasselborg och Oskar Eriksson – men när den förstnämnda hade skjutsat iväg den sista stenen i den åttonde omgången stod det klart att Sverige var slutsegrare med siffrorna 6–5.

Därmed har Oskar Eriksson vunnit två VM-guld inom loppet av bara några veckor efter att Lag Niklas Edin gick hela vägen i Kanada i början av april.

”Allt kan hända”

– Det känns fantastiskt. Det var en riktigt bra match. Att få vinna VM två gånger nu bara på en månad känns riktigt, riktigt bra, säger Oskar Eriksson till det internationella curlingförbundet.

Guldet är Sveriges första i mixeddubbel. Något som alltså säkrades i den sista omgången efter att Kanada kommit tillbaka och kvitterat efter svensk ledning med både 3–1 och 5–3.

– I mixed kan allting hända. Vi fick chansen att avgöra på slutet och lyckades så det känns jättebra, säger Anna Hasselborg som i fjol vann både OS- och EM-guld och tidigare i år kammat hem ett VM-silver.

ARTIKELN HANDLAR OM