Längdskidor

OS-mästaren har tröttnat: ”Det räcker nu”

Av: 

Emil Eiman Roslund

Jörgen Graabak
Jörgen Graabak

SPORTBLADET

Förra helgen åkte de 32 mil.

I helgen åkte de 51 mil.

Nu har olympiske mästaren Jörgen Graabak tröttnat på bröderna Auklands hets.

– Det räcker nu, säger norrmannen.

28-årige Jörgen Graabak, dubbla OS-guld och ett VM-guld i nordisk kombination, tycker att landsmännens beteende har gått överstyr. För efter att Joar Thele och bröderna Jörgen och Anders Aukland i helgen åkt ett 51,6 mil långt lopp på 30 timmar och 30 minuter har Graabak fått nog.

”Nu räcker det, nu låter vi dem ha rekordet ett tag. Det blir pinsamt om liknande försök leder till onödig användning av hälsoresurser, twittrar Graabak som utvecklar resonemanget för NRK.

– Jag är helt och hållet för att man utmanar sig själv, det tycker jag är coolt. Men samtidigt tycker jag att profilerade och rutinerade åkare ska föregå med gott exempel under dessa coronatider. Det är ju inte riskfritt att åka över 50 mil, säger han.

Det över 50 mil långa loppet är det senaste i en följetong där tiden i spåret blivit längre och längre för norska stjärnor. Regerande femmilsvärldsmästaren Hans Christer Holund åkte 20 mil på en dag, och några dagar innan de tog med sig Jörgen Aukland på 50-milen bräckte Joar Thele och Anders Aukland landsmannen Holund genom att åka 32 mil på 17 timmar.

Anders Aukland

Orolig unga inspireras

– Kroppen tål mer än man tror och jag är inte rädd för att sätta nya gränser, det är inspirerande och jag hoppas att jag kan motivera andra, säger Anders Aukland.

Men Norges landslagstränare i längd, Eirik Myhr Nossum, är orolig för att yngre åkare inspireras av de väldigt långa loppen.

– Det är inte hälsosamt för juniorer att försöka åka 24 timmar i sträck. De känner inte sin kropp tillräckligt bra, säger Myhr Nossum.

Joar Thele lovar att utmaningen om att åka flest mil är över för hans del.

– Det har blivit väldigt extremt de senaste veckorna, och det är kanske inte så bra, säger han.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Ibland träffar jag Jacob Hård mer än min fru”

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Anders Aukland