Efter skandalen – nya kinesiska skrällar i världscupen

Tove Alexandersson och Gustav Bergman.
Tove Alexandersson och Gustav Bergman.

Orienteringen skakades av en stor skandal under militär-OS när de kinesiska löparna fuskade med uppmärkta stigar och läckta kartor.

En dryg vecka senare: två kinesiska löpare chockar världseliten och tar seger och tredjeplats på världscupfinalen i Nanhai, Kina.

– Det är klart att om någon fuskat är det fruktansvärt tråkigt, säger svenska världscupvinnaren totalt, Gustav Bergman.

En sprint avslutade orienteringens världscupfinal i Nanhai, Kina i dag.

För svensk del var kanske det mest anmärkningsvärda att Tove Alexandersson inte vann. Alexandersson gick i mål som åtta och förlorade därmed ett lopp för första (!) gången i år.

– Jag läste fel på en kontrollplacering, kontrollen var på andra sidan en mur så jag tappade en minut där, säger Alexandersson.

”Inte i närheten av vad de gjort tidigare”

Men segermissen från Alexandersson bleknar i skrällvärde jämfört med att dagens vinst gick till kinesiskan Shuangyan Hao (inga världscupstarter på två år) och att helt okände Li Zhouye (aldrig topp 50 i världscupen tidigare) slutade trea på herrsidan.

Hemmaplansskrällar som kommer bara en dryg vecka efter jätteskandalen där kinesiska löpare fuskade under militär-OS i Kina.

– Jag vill inte säga för mycket, men det är inte i närheten av vad de har gjort någon annan gång. Efter militär-OS är det klart att tankarna kommer, säger Gustav Bergman.

Han poängterar att det inte finns några bevis för fusk just nu, men att bara misstanken skadar sporten.

– Det är klart att det inte är roligt, vi får se hur det blir nu. Men om man har fuskat är det fruktansvärt tråkigt.

Hur mycket kan man fuska?

– Ett väldigt konkret sätt är om man får tillgång till banan på förhand... jag kan med lätthet säga att hade jag fått det hade jag vunnit i dag, säger Bergman.

”Bygger på fair play”

Tove Alexandersson vill inte säga för mycket om kinesernas framfart men erkänner att sporten är sårbar.

– Orienteringen bygger mycket på fair play, men utgår från att alla inom idrotten har det tänket.

Förbundskapten Håkan Carlsson medger att det ”snackas mycket” om dagens tävlingar. Svenska förbundet har inte gått vidare med någon officiell protest eller krav på undersökning i nuläget.

– Men sporten är sårbar, det kan alltid läcka information om banorna så det är jätteviktigt att sporten ska fundera över hur vi kan göra det säkert framöver, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.