Svenska Spel

Föreningarna som får dela på 50 miljoner

Av: 

Gustaf Ränkeskog

SPORTBLADET

I dag delar Svenska Spel ut 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige.

De som jublar allra mest är Stockholmsklubbarna.

– Tack vare Gräsroten har Hammarby IF bland annat kunnat bidra till att flera grusplaner i Söderort blivit omlagda till konstgräs, säger Peter Kleve, föreningschef Hammarby IF Fotboll.

Det är sjunde året i rad som Svenska Spel via initiativet Gräsroten delar ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige.

Här är föreningarna som får mest.

Stockholm i topp

Den förening som får mest pengar är Hammarby IF som får 1 558 815 kronor, följt av Djurgårdens IF FF på 1 272 457 kronor och AIK FF på 1 248 638 kronor.

– Det gör att vi vågar göra sådant som hade varit svårt utan det ekonomiska stödet. Vi kommer att kunna starta upp en fullskalig akademi även på flicksidan, säger Ola Danhard för Djurgården IF ungdom i Svenska Spels pressmeddelande.

Det som styr vilka föreningar som belönas avgör Svenska Spels kunder som fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar.

Närmare 9 000 föreningar

– Att utöva ishockey handlar i första hand inte om att bli proffs eller förbundskapten, det handlar om att hitta glädjen och gemenskapen i att röra på sig, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv i Svenska Spels pressmeddelande.

I år har Svenska Spels kunder möjliggjort att 8 556 föreningar inom 71 idrotter får dela på pengarna. En av idrotterna som får mest är handbollen.

– Handbollen spelar en viktig roll för många barn och ungdomar i Sverige. Den lär oss vikten av lagarbete, fysisk aktivitet och allas lika värde, säger svenska handbollslandslagets Jamina Roberts.

Janne: ”Tänker inte på landslaget”

Idrotten som får allra mest pengar är föga förvånande fotbollen, som är den idrott med flest utövare i Sverige. Mer än hälften av pengarna, 29 926 621 kronor, går till populäraste sporten.

– När jag bedömer svensk fotbolls välmående så är det inte landslaget jag tänker på. Det är föreningarna ute i landet, ungdomstränarna och de ideellt aktiva, som genom fotbollen inspirerar barn och unga till att finna glädjen i att röra på sig, säger Janne Andersson.

Föreningarna som får mest pengar redovisas i samband med Svenska Spels utbetalning på onsdag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Brage kan erbjudas plats i allsvenskan

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Spel

Janne Andersson

Fotboll