Sliparen kritiserar åkarna: De är fega

Förbundets svar: han är ute och cyklar

Om ni är kritiska mot vallarna så träd fram!

Den uppmaningen har skidsliparen Lorentz Söderhielm till de svenska landslagsåkarna efter den senaste tidens kaos.

– De är fega som inte vågar stå för den utförda kritiken, säger Söderhielm till SVT.

Det verkar råda kaos och förvirring i skidlandslaget. Fem nyckelpersoner har slutat de senaste månaderna, däribland förbundskaptenen och två landslagschefer.

Mycket verkar ha sitt ursprung i en utvärdering där åkare och ledare varit kritiska mot vinterns valla, vilket TT var först att rapportera om.

Två skulle sparkas

Den nytillträdde chefen Jonas Peterson ska ha fått i uppdrag att blidka alla parter, men misslyckats med det och fått sluta.

Nu ger SVT fler detaljer. SOK:s skidslipare Lorentz Söderhielm, som har nära band till vallarna, säger att två kollegor var på väg att sparkas: Anders Niemi och Erik Yngvesson. Båda är i dag kvar på sina poster och Niemi är numera vallachef.

Söderhielm är upprörd över att aktiva och tränare anonymt kritiserar vallarna.

– Jag vill inte uppge vilka de är. Du får ringa runt och lista ut det. De är fega som inte vågar stå för den utförda kritiken, säger sliparen till SVT.

Svaret: han har inte koll

Skidförbundets förbundsdirektör Ola Strömberg är oförstående inför utspelet, som han menar bygger på okunskap.

– Jag tycker att han är ute och cyklar när han säger att de ska ge feedbacken offentligt. De ger alltid feedback gällande träningsupplägg, reseplanering, valla och fysios. Vi tar seriöst på det för att göra verksamheten så bra som möjligt. Men vi tar det internt, säger Strömberg och lägger till:

– Lorentz är inte anställd av oss utan av SOK. Han har inte varit med sedan VM och har inte koll på hur det har gått till.

Ska ni agera mot Södehielm på något vis?

– Nej, det är kanske inte lätt att veta vad ska tycka till om eller inte. Jag förstår att det kan vara smittande att svara när journalister ställer frågor. Längdlaget är intressant, så det är spännande att prata om.

Sportbladet har sökt Lorentz Söderhielm.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN