Stjärntränaren: Ibland vill man tuffa till henne

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT
STOCKHOLM 20191017 Sveriges bästa tennisspelare, 24-åriga Rebecca Peterson under ett träningspass Stockholm på torsdagen. Rebecka vann precis sin andra WTA-titel på fem veckor när hon förra veckan vann turneringen i Tianjin, Kina. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

Han har tränat superstjärnor som Maria Sjarapova och Simona Halep.

Nu är Thomas Högstedt tillbaka i svensk tennis – i ett nytt succésamarbete med Rebecca Peterson.

– Hon är lite speciell på det sättet att hon är så otroligt snäll, säger Högstedt.

När Rebecca Peterson får höra hur tränaren har beskrivit henne ler hon.

– Jag är nog inte ovanligt snäll, det skulle jag inte säga, säger hon.

På banan beskrivs den svenska tennisettan däremot som allt annat än snäll.

– Hon är ganska tuff på banan men ibland vill man tuffa till henne lite mer för många av de här tjejerna de tänker mest på sig själva, medan Rebecca är väldigt mån om alla, säger Thomas Högstedt, tränare till Peterson sedan i höstas.

– Det jobbar jag mycket på, och jag tror inte jag är ensam om det, säger Peterson själv.

"Otroligt bra början"

Intervjun görs strax efter att förra säsongen tagit slut. Just nu är det tävlingsuppehåll för den svenska tennisstjärnan, vars nästa stora tävling är grand slam-turneringen Australian Open i januari.

Sedan Thomas Högstedt kom in i Petersons satsning efter Wimbledon i somras lyfte svenskan ordentligt. Hon slog bland andra förra världsettan Venus Williams, tog sina två första WTA-titlar och så en högstanotering på världsrankningen som nummer 43.

– Han har visat mig vad som krävs varje dag för att jag ska gå riktigt långt. Jag har vuxit otroligt mycket som tennisspelare på banan, men sedan är det inte här jag vill befinna mig, jag vill nå så otroligt mycket längre. Men det är en otroligt bra början, säger Peterson.

Förutom storstjärnan Maria Sjarapova har han även tränat toppspelarna Simona Halep och Caroline Wozniacki samt Tommy Haas på herrarnas ATP-tour.

– Han vet vad han pratar om. Han har jobbat med många toppspelare både på WTA och ATP och tillfört mycket både mentalt, tekniskt och taktiskt, ja egentligen till alla bitar i mitt spel, säger Peterson och beskriver hur det gick till när det hittills så lyckade samarbetet inleddes:

– Thomas är en fantastisk person med ett stort hjärta och efter Wimbledon sade han "kom till Mariestad så tränar vi". Och jag tänkte "okej, jag åker dit då". Så jag åkte dit själv och hans fantastiska familj öppnade upp sig med öppna armar och jag kände direkt att han tror på mig och han vill hjälpa mig. Det betyder väldigt mycket.

Pappa kvar

Hon har alltid haft sin pappa Mart Peterson vid sin sida som tränare, och han är fortfarande kvar och verkar ha funnit sin roll bredvid stjärntränaren Högstedt.

– Att de två kan jobba ihop och att pappa öppnar upp sig, det betyder väldigt mycket också.

Pappa Mart Peterson har sett på nära håll hur dottern lyft sedan Högstedt kom in.

– Det har hjälp väldigt mycket. Hon har blivit tuffare mot sig själv och tuffare mot sina motståndare. Det har varit otroligt bra, säger Mart Peterson.

"Slå till ordentligt"

Tillbaka till den där tuffheten alltså. Det är där Thomas Högstedt tror att det går att utveckla Sverigeettan kanske allra mest.

– Man måste vara beredd att ändra en del. Rebecca känner efter väldigt mycket hur hon själv känner, andra storspelare kanske mer bara ser hur de ska slå motståndaren – om man vunnit första set då lägger man in en extra växel och avgör, säger Högstedt och utvecklar:

– Det är lätt att känna efter att man är nervös eller trött, men de bästa tänker inte så mycket på hur de själva känner. De tänker bara på hur de ska knäcka motståndaren mentalt. Det är något hon behöver jobba på. Den biten tror jag är väldigt viktig.

Han är övertygad om sin nya adepts höga kapacitet.

– Hon har en helt otroligt bra forehand, spelar lite som en herrspelare med ganska mycket topspin och kan gå in i banan. Väldigt seriös, otroligt vältränad. Precis som de största jag haft, väldigt hungrig på att bli bättre, säger Högstedt.

– Jobbar man rätt finns det inget som säger att Rebecca kan nå väldigt, väldigt långt och kanske hela vägen upp. Sen när hon slår till det vet jag inte riktigt, men jag tror att hon kommer slå till riktigt ordentligt när hon är färdig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM