Strömberg seglar ett fjärde Ocean Race

Foto: Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race
Martin Strömberg tränar med sitt nya Ocean Race-team.
SPORTBLADET

Tre gånger räcker inte. Seglaren Martin Strömberg är med även en fjärde gång i Ocean Race.

35-åringen, ende svensken i den kommande upplagan av världsomseglingen, ska vara med i teamet Turn the tide on plastic.

"Det ska bli otroligt spännande att kappsegla runt jorden för fjärde gången med ett så spännande lag. Mest av allt ser jag fram emot att kämpa om etappsegern till Göteborg", skriver Strömberg i ett pressmeddelande.

Teamet leds av den brittiska skepparen Dee Caffari och består till hälften av kvinnor och hälften av män. En majoritet av laget är under 30 år vilket gör att det är det yngsta teamet i tävlingen.

Martin Strömberg är vaktkapten, rorsman och trimmare ombord och de senaste veckorna har han tränat med laget i Lissabon.

"Jag är den som har mest erfarenhet av Ocean Race och mitt ansvar är att bestämma vad vi ska göra för att segla båten så fort vi kan. Alla lag jag seglat med tidigare har setts som underdogs och jag är helt säker på att vi kommer överraska", säger Strömberg.

Miljökampanj

Laget backas upp av två organisationer som jobbar med havsmiljö. De seglar under FN:s flagga och vill med deltagandet i tävlingen uppmärksamma FN:s kampanj för att bekämpa plastföroreningar i havet.

Strömberg premiärseglade i Ocean Race 2008–2009 med Ericsson 3. Han var även med i det franska laget Groupama som vann 2011–2012. I den senaste upplagan, som hade målgång i Göteborg, slutade han trea med det kinesiska laget Dongfeng.

"Göteborg är min hemstad"

Att tävlingen har ett hamnstopp i Göteborg, 14–21 juni nästa år, är en av anledningarna till att Strömberg är med igen.

"Göteborg är min hemstad. Jag tror göteborgarna vill visa städer som Hongkong, Auckland och Kapstaden hur man välkomnar Ocean Race", säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Segling