Hamilton: ”Älskar att växa med utmaningen”

Foto: EDGAR SU / X90125
SPORTBLADET

Lewis Hamilton bad om regn.

Han fick det.

Och en seger.

– Jag älskar att växa när utmaningen är som tuffast, säger han.

Regnet öste ner under starten av Singapores GP. Det gjorde att förutsättningarna kastades om radikalt.

Sebastian Vettels pole position blev plötsligt inte alls lika mycket värd och Lewis Hamiltons femte startruta var en gåva. ­Vettel, som kör för Ferrari, kom i väg bra, men inte lika bra som hans teamkollega Kimi Räikkönen som hade ruta tre i starten. Finländaren körde upp på insidan av Red Bulls Max Verstappen som startade från andra start­position. 

När banan smalnade av var kollisionen mellan de tre oundviklig och även om  Vettel fortsatte efter den incidenten till så snurrade hans bil något ­senare eftersom den vänstra kylaren hade fått en smäll i startkraschen.

Innan tävlingen var fyra kurvor gammal hade de tre förarna som startade längst fram brutit loppet – och ­Lewis Hamilton tagit över ledningen.

– Jag gjorde en lite bättre start än Sebastian och jag tror att han såg det och ­försökte stänga dörren för mig, men han visste inte att Kimi låg på insidan av mig, säger Max Verstappen.

Kostsamt för Vettel

– Det var inte det smartaste som han har gjort och det finns ingen ursäkt för det när du slåss om VM-titeln. Kimi gjorde en mycket bra start och var snabbt intill mig. Jag försökte inte försvara mig eftersom jag visste att loppet var väldigt långt, men så pressade han mig åt sidan och då var det inte mycket jag kunde göra.

Domarna bedömde situationen som en raceincident, men den kan bli mycket kostsam för Sebastian Vettel. Han lämnade Singapore utan en enda poäng – samtidigt som hans värsta konkurrent i kampen om VM-titeln tog 25.

”Ovisst i början”

Det gör att Mercedes ­Lewis Hamilton, som inför loppet bara pratade om att begränsa skadorna, leder VM med 28 poäng när sex lopp återstår.

– När jag kom till banan och såg att det regnade så visste jag att det skulle jämna ut förhållandena i starten. Jag älskar att tävla när det regnar, då blir allt väldigt ovisst i början, säger britten.

– Den typen av väderförhållanden ger dig som förare möjligheten att verkligen göra skillnad. Det var första gången som någon av oss körde på den här banan i regn och det var en enorm utmaning. Jag älskar att växa när utmaningen är som tuffast, det är det mest spännande som finns.

Han körde som i trans, påverkades inte av att väderförhållandena skiftade, av att Red Bulls Daniel Ricciardo jagade honom eller av att säkerhetsbilen var ute på banan vid flera tillfällen. I stället körde han hem ännu en seger – och tog ett grepp om VM-titeln.

– När vi kom hit trodde vi att detta skulle vara den ­bana där vi var absolut sämst den här säsongen, men vi lämnar den med en seger och många viktiga poäng. Vi ska vara väldigt lyckliga för det, säger Lewis Hamilton.

Nästa deltävling avgörs i Malaysia om två veckor – där förlorade Hamilton VM-titeln 2016 sedan han hans motor gått sönder när han ledde loppet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1