Johan Kristoffersson är världsmästare

Reporter: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Kristoffersson slår rekord - och vinner VM
Foto: Volkswagen Motorsport
Kristoffersson slår rekord - och vinner VM

Han har varit trea. Han var varit tvåa.

I år är Johan Kristoffersson bäst av alla.

Han är världsmästare i rallycross.

– Det är helt otroligt, inte alls vad jag hade förväntat mig, säger han.

Foto: Volkswagen Motorsport
Johan Kristoffersson är världsmästare

har de senaste säsongerna tillhört VM-toppen i rallycross, han har varit riktigt bra, men han har inte varit bäst. Inför årets säsong bytte han till det team som den tidigare världsmästaren Petter Solberg lanserade tillsammans med VW. Det samarbetet har varit mycket framgångsrikt.

Kristoffersson har tagit nio pallplatser i år, han har slagit rekord genom att vinna fem deltävlingar i rad och han har slagit ett nytt rekord genom att vinna sex deltävlingar under en säsong. Han har dessutom säkrat sin första VM-titel, trots att två deltävlingar återstår. Det gjorde han genom att vinna helgens VM-deltävling i Lettland före Mattias Ekström och Sebastien Loeb.

– Jag kände mig inte riktigt förberedd för detta. Som team har vi fokuserat på att vinna märkes-VM och alla våra förberedelser har handlat om det, sedan lyckades vi vinna båda mästerskapen redan nu, säger Kristoffersson till Sportbladet.

Solberg till sjukhus efter kollision

Han kunde avgöra VM sedan hans teamkollega Petter Solberg varit inblandad i en kollision under semifinalen och tvingats uppsöka sjukhus. De första uppgifterna talar om att norrmannen har brutit ett nyckelben.

– Det var verkligen oturligt att det skulle bli så, säger Kristoffersson.

– Jag hade aldrig lyckats utan Petter och teamet. Det här teamarbetet som vi har haft går inte att köpa för några pengar i världen.

•Efter att ha varit trea och tvåa i VM tar du titeln i år. Varför?

– Det är många som har hjälpt mig på vägen, dels så tog Petter mig under sina vingar. Han sänkte sitt fokus på förarmästerskapet och jag har kunnat dra en enorm nytta av hans erfarenheter. Jag har sugit åt mig all information.

•Vad har gjort dig till en bättre förare?

– Jag tror att jag alltid har haft farten, men det gäller att ta rätt beslut vid rätt tillfälle och köra med insidan av huvudet. Jag är nog inte snabbare än vad jag har varit tidigare, men jag är smartare och hela året har fokus legat på att inte ta några risker alls. Det har jag inte heller gjort, trots det har jag tagit nio pallplatser.

Och sin första VM-titel i rallycross.

Publicerad: