Simhopp

Minderåriga simhoppare vägdes på läger

Av: 

TT-Sportbladet

SPORTBLADET

Under en träningshelg arrangerad för svenska simhoppare vägdes de aktiva under ett fystest.

Några var minderåriga och det har fått motta stark kritik.

I september förra året vägdes simhoppare i kombination med ett fystest under en elithelg. Det meddelades aldrig för simhoppstränarna och nu har de reagerat och larmat Svenska simförbundet.

– Det fanns aktiva som vägdes som är minderåriga, utan att vårdnadshavare hade informerats. Det kändes inte bra. Det här med vikt är väldigt känsligt inom simhoppet, speciellt i tonåren, säger en ledare som vill vara anonym till SVT.

De har varit i kontakt med en av simhopparna som blev vägd. Hen har aldrig tidigare blivit vägd i samband med ett fystest och förklarar att det hela hände i en friidrottshall, där det i mitten av löparbanan stod en våg som de blev uppropade till en efter en.

PLUS: Charles, 75: ”DET är bättre än gymmet”


Simhopparen upplevde situationen som jobbig och hade velat bli tillfrågad om det var okej. Några aktiva skulle inte ha velat men kände sig tvingade då det ingick i testet.

En elithelg är till för både aktiva och tränare men i det här fallet var klubblagstränarna i en annan lokal för en del av sin utbildning. Före detta simhopparen Anna Lindberg var vid den här tiden ansvarig för elitutbildningen och har kommenterat det hela för SVT:

– Det var på mitt initiativ vi genomförde fystester och använde en fysprofil framtagen för simhoppning. Vägningen var en del i en komplett fysprofil. Om man inte hade haft med det momentet hade det inte blivit ett komplett testresultat. Det fanns ingen som tvingades till någonting. Sedan att det är en upplevd känsla är möjligt, men vi har inte tvingat någon till någonting. Allt bygger på frivillighet, skulle man inte vilja göra fystester så får man meddela det till oss eller att en tränare meddelar det.  säger Lindberg.

Lindberg presenterades som förbundskapten förra hösten, men hoppade av uppdraget bara fem månader senare. Hon menar att situationen inte hade något med avhoppet att göra, utan att avhoppet var av helt andra anledningar.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

I samband med en elithelg vägdes simhoppare. Det har fått simtränare att reagera starkt. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Landslagschefen svarar på Boquists kritik

ÄMNEN I ARTIKELN

Simhopp