USA knäckte Norge när Sverige missade pallen

FALUN/STOCKHOLM. Jessie Diggins knäckte Therese Johaug i norskans sista världscuptävling.

USA tog hem mixedstafetten i Falun under söndagen.

Sveriges förstalag slutade precis utanför pallen på fjärde plats.

– Det är tråkigt så klart men det var ganska kul att köra ändå, säger William Poromaa.

Helt nya format med stafetter stod på programmet när säsongens sista världscupdag inleddes i Falun.

Ebba Andersson startade för Sveriges förstalag i mixedstafetten och var med i tätkvartetten som hade en liten lucka när hon växlade över till William Poromaa efter fem kilometer.

– Det var otrolig stämning här i går och likaså i dag. Det var ett bra ställe att få testa på det här för första gången, säger Ebba Andersson.

USA vann mixedstafetten

William Poromaa hängde med i en stor klunga på sin sträcka men på tredjesträckan orkade inte den utpräglade distansåkaren Jens Burman hänga på. Han växlade över till Frida Karlsson som tia, sex sekunder bakom de båda norska lagen som ledde tävlingen.

På den sista sträckan försökte Therese Johaug skapa en lucka men i stället åkte Jessie Diggins ifrån henne och förde USA till seger. Dessutom spurtade Krista Pärmäkoski ner Johaug och norskan fick nöja sig med en tredjeplats för Norge i sin sista världscuptävling någonsin.

Sverige slutade fyra

Frida Karlsson kom ikapp tätklungan och förde Sverige till fjärde plats.

– Det är tråkigt så klart men det var ganska kul att köra ändå, säger William Poromaa om fjärdeplatsen.

Frida Karlsson gillade det nya mixade stafettformatet.

– Det var första gången jag behövde fälla ner toaringen när jag skulle gå på toa innan start. Bara en sån sak liksom. Det blir lite annorlunda, säger Karlsson.

– Jag tycker det är kul. Jag har alltid tyckt det har varit roligare när man blandar en grupp.

Sveriges andralag innehöll Charlotte Kalla, Eric Rosjö, Björn Sandström och Moa Olsson. De fick jaga bakifrån efter Kallas sträcka och slutade till sist på elfte plats.

– Förberedelserna inför var kul och det känns som att det här bygger känslan ännu starkare mellan dam- och herrlaget. Men för egen del var det en stum historia, säger Charlotte Kalla.

– Jag ödslade energi och hade inte dagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.