CJ Björk: Har de hittat receptet till Super Bowl?

En prestigelös head coach, en ny försvarsstrategi och ligans vassaste anfall har förvandlat Dallas Cowboys till Amerikas Dream Team.

Och en gammal mans dröm kan åter bli uppfylld.

En vecka i NFL kan ibland upplevas som en hel månad.

Med detta menar jag att ett lag kan se uselt ut ena veckan, för att veckan efter likna ett lag av Super Bowl-kaliber.

Dallas Cowboys hade just en sådan vecka när de mötte Denver Broncos under NFL:s nionde vecka. Cowboys sex matcher långa vinstsvit tog slut mot ett lag som de på pappret skulle ha vunnit över. Siffrorna 16–30 speglar inte matchen tillräckligt väl, Broncos fick "Americas Team" att se ut som ett gäng medelmåttor utan aspirationer att lyfta den efterlängtade Lombardi Trophy.

Cowboys poängstarka anfall blev tillintetgjort och försvarets pånyttfödda strategi via nya försvarskoordinator Dan Quinn var blottat.

Under den gångna vecka 10 spelade Cowboys mot Atlanta Falcons och visade att farhågorna om att deras vinnande koncept blivit synat var överdrivna, då de krossade Falcons på AT&T Stadium med 43–3, deras första 40 poäng-vinst sedan år 2000. Under matchens andra kvart gjorde Cowboys hela 29 poäng vilket är mer poäng än vad de någonsin gjort historiskt i en och samma kvart.

Dallas försvarskoordinator Dan Quinn fick revansch mot sitt forna Falcons som under fjolårets pågående säsong gav honom sparken efter att han som HC delvis var ansvarig för att ha inlett säsongen med fem raka förluster.

Vinsten mot Falcons kan mycket väl har varit den match där Cowboys förankrade sin spelfilosofi som lag.

Dallas Cowboys firar en touchdown framför Atlanta Falcons supportrar.
Dallas Cowboys firar en touchdown framför Atlanta Falcons supportrar.

Med en vinstrad på 7–2 leder de division NFC East med hela fyra vinster före Philadelphia Eagles.

Denna söndag är startskottet för vad som kan komma att bli Cowboys största utmaning för året då de inleder en 12 dagars-period med tre stycken matcher.

De börjar med att möta Kansas City Chiefs för att sedan spela thanksgiving-fotboll mot Las Vegas Raiders kommande torsdag och därefter avsluta med New Orleans Saints efterföljande torsdag.

Stora förändringar i försvaret

Mike McCarthy som är Cowboys HC sedan 2020 har i sitt andra uppdrag som huvudtränare valt att ta ett steg tillbaka under matchens gång. Under sitt första uppdrag med Green Bay Packers hade han utöver sina HC sysslor även tagit på sig ansvaret i att kalla anfallsspelen för offensiven. Nu med Cowboys har han lagt över ansvaret på unge Kellen Moore, som har haft rollen som anfallskoordinator med Dallas sedan säsongen 2019.

Moore har sedan McCarthy tog över fått friare händer än under tiden då Jason Garrett var Cowboys coach. Moore har verkligen visat att detta var ett klokt beslut då Dallas anfall leder ligan med ett snitt på hela 433.9 yards framåt och 31,6 poäng per match.

Denna höga anfallsproduktion har Dallas inte sett röken av sedan säsongen 1995, vilket också råkar vara senaste gången Cowboys vann en Super Bowl.

Cowboys anfall har varit bra i ett par säsonger och det är inget fel på produktionen på den sidan av bollen.

Det är dock på försvaret de stora förbättringarna har skett och denna lagdel har verkligen svarat på de nya strategierna Dan Quinn inkorporerat sedan han fick jobbet tidigare i år.

Lagdelen är enligt all mätdata som samlats ligans näst snabbaste försvar. Det som gör dem snabba är att de vet vad de ska göra och när, ett gott tecken på en väl coachad grupp.

Trevon Diggs.
Trevon Diggs.

Bland denna grupp finns individer och en av dessa har gjort en otrolig förbättring från sitt premiärår i fjol. Spelaren jag tänker på är corner back Trevon Diggs, Minnesota Vikings wide receiver-stjärna Stefon Diggs yngre bror.

Trevon blev under sina år på college motvilligt flyttad från WR positionen till CB då hans dåvarande tränare ansåg att han passade bättre på försvaret. Med facit i hand så var det helt klart ett bra beslut.

Denna säsong leder Trevon interception-ligan med hela åtta stycken varav två av dem för touchdowns. Diggs den yngre har fördelen att ha spelat den positionen, och när man analyserar dennes spel så är det tydligt att han har hög kännedom när det kommer till hur WR vill springa sina olika passmönster. 
Sammanfattningsvis så har Dallas tack vare sitt markant förbättrade försvar kombinerat med att deras anfall spelar än bättre än tidigare år receptet för att vara i konversationen om Super Bowl-utmanare.

Pionjär till ägare

Man ska såklart vara försiktig med att slänga sig med så stora ord som “Super Bowl” när det kommer till Dallas Cowboys som inte ens har varit nära att upprepa bedriften utan alltid hittat ett sätt att skjuta sig själva i foten.

Med det sagt så har de nu äntligen det lag som deras ägare Jerry Jones har drömt om, och de har för första gången på 26 år en riktig chans att gå hela vägen.

Jerry Jones är en minst sagt färgstark person som gillar att vara i fokus till skillnad från flertalet andra ägare som gärna låter laget sköta sitt.

Jones är insatt i alla aspekter i Cowboys och har så varit sedan han köpte laget 1989. Den då unge ägarens största rädsla var att han skulle bli ihågkommen som den idiot som spenderade hela sin förmögenhet på ett NFL-lag som sedan gick i botten. Men nu, över 30 år senare, äger han inte bara NFL:s utan ett av världens rikaste idrottslag, och är en stor bidragande orsak till att ligan är så stor som den är idag.

Jones var en pionjär när det kommer till att sälja namnrättigheter till sponsorer som önskade sätta sitt namn på stadion samt var avgörande i att förhandla fram ett TV-avtal med FOX Network vad gäller hela NFC, och i och med detta öka konferensens intäkter med flera miljoner dollar.

Jerry har under hela sin karriär som ägare till ”Amerikas team” konstant varit kritiserad för att han inte har anlitat en general manager som hanterar allt vad gäller vilka spelare laget ska värva, men Cowboys skulle inte vara just Cowboys om det inte var för Jerry Jones.

Jerry Jones.
Jerry Jones.

Det kan till viss del finnas fog för kritiken men det finns trots allt ägare som inte har nått den framgång som Jones gjort. Även om storhetsdagarna infann sig under 90-talet när de vann tre stycken Super Bowls (1992, 1993,1995), så har Jones aldrig vacklat i sitt sätt att driva laget. Och frågan är om inte den gamle räven äntligen har hittat den perfekta formeln för att ta sig tillbaka till den stora scenen.  

Amari Cooper.
Amari Cooper.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.