Truls Möregårdh till VM-final – besegrade idolen

Truls Möregårdh, 19, är klar för final i bordtennis-VM efter att ha besegrat sin idol – 40-årige Timo Boll från Tyskland.

Aldrig tidigare har en så lågt rankad spelare nått en VM-final, där världsettan Fan Zhendong väntar.

– Jag njöt av varenda duell, säger den överlycklige tonåringen.

Den 19-årige succésvensken vann över veteranen Timo Boll i semifinalen med 4–3 i set i Houston, USA.

– Jag vet inte vad man ska säga. Helt sagolikt helt enkelt och sättet han vinner på går inte att beskriva, säger tränaren Stellan Bengtsson.

Timo Boll – åttafaldig Europamästare i singel – ledde med såväl 2–0 som 3–2 i set, men den svenske tonåringen kvitterade och avslutade med att ta hem de två avslutande seten.

– Jag gör en fantastiskt bra match. Trots att jag kom under med 2–0 i set kände jag att jag kunde vinna. Även när han fick femte och 3–2 var min känsla att jag skulle ta de två sista seten, säger Truls Möregårdh efter matchen.

”Blir inte bättre”

Att ställas mot en sådan erfaren spelare som Timo Boll kan få vem som helst att darra, men inte Truls Möregårdh.

– Timo Boll är en spelare jag har sett upp till hela mitt liv. Att få möta honom i en semifinal på VM, det blir inte bättre. Det var en rolig match och jag njöt av varenda duell. Det svåra med honom är att man hela tiden måste göra om taktiken, i annat fall hittar han lösningar, förklarar han.

Möregårdh tvingades till många fullskaliga attacker och till och med tysken skakade på huvudet åt de bollar som Möregårdh satte.

Svensken vann till slut med siffrorna 8–11, 8–11, 11–6, 11–8, 10–12, 11–8, 11–5.

19-åringen var inför VM rankad som nummer 77 i världen. När Joo Se Hyuk från Sydkorea spelade VM-final 2003 var han rankad kring 65, vilket gör Möregårdh till den lägst rankade spelaren någonsin som har tagit sig till en VM-final.

Många underlägen

På vägen dit har Möregårdh under turneringen tvingats vända många underlägen och varit nära att slås ut.

– Det är klart att man stärker självförtroendet av att vinna flera matcher från underlägen, säger Truls Möregårdh.

Han berömmer också sin coach, Stellan Bengtsson, som vann VM-guld för femtio år sedan.

– Han har varit till otrolig nytta och jag är tacksam över hans hjälp. Jag är stolt över all support jag får här och jag vill skicka en hälsning, att jag inte vill komma härifrån med ett sämre resultat än Stellans 1971, säger en leende Möregårdh.

I måndagens final väntar världsettan Fan Zhendong från Kina, som besegrade sin landsman, världsnian Liang Jingkun, med 4–1 i set i den andra semifinalen.

Tidigare under natten tog sig dessutom det svenska dubbelparet Mattias Falck och Kristian Karlsson till final efter att ha besegrat Liang Jingkun och hans dubbelpartner Lin Gaoyuan med tre raka set i semifinalen.

Truls Möregårdh spelar VM-final i bortdennis kl 02.00 natten mot tisdag.

SVT Sport sänder både singel- och dubbelfinalen, där den senare startar 20.40 på måndagen. Jan-Ove Waldner kommer att agera expertkommentator.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.