Daniel Ståhl missade pallen efter jättedrama – fick kast bortdömt

Publicerad 2022-07-20

EUGENE. Daniel Ståhl och Simon Pettersson missade pallen i en högdramatisk VM-final i diskus.

Daniel Ståhl hade ett kast värt ett brons som blev bortdömt efter videogranskning.

– Jag blev småchockad, jag var i ett bra flow, säger Daniel Ståhl.

Redan inför finalen var alla överens om att det skulle bli tidernas diskusfinal.

Och det blev det trots nästan helt vindstilla förhållanden. Kanske både när det kommer till toppklass, bredd och drama.

Efter en lite avvaktande omgång tände det till i andra omgången när Kristjan Ceh kastade 69,02. Daniel Ståhl gick ut i tredje omgången och svarade med ett jättekast på 69,16.

I SVT:s kamera hälsade han hem till coach Vesteinn Hafsteinsson.

– Coach, det känns bra. Jag var lite hoppig men nu kör vi!

”Tror han vunnit redan nu”

I stället blev det en kalldusch. Efter en videogranskning av kastet dömdes det bort då domarna ansåg att Ståhl varit uppe på ringkanten med hälen när han roterade. I stället stod han på 66,59 från andra omgången och en femteplats strax bakom Simon Pettersson.

Direkt efter det beskedet kom nästa chock. Kristjan Ceh skickade iväg tvåkilosplattan hela 71,13. Ett mästerskapsrekord och solklar ledning.

– Jag tror han har vunnit redan nu, konstaterade tränaren Gerd Kanter i SVT.

Han fick rätt.

Där bakom ökade tonåringen Mykolas Alekna till 69,27 och inför de två sista omgångarna behövde Daniel Ståhl kasta 67,55 för en medalj. Han ökade till 67,10 i femte och passerade Simon Pettersson men sista kastet stannade på 66,86 och svenskarna slutade fyra respektive femma.

”Inte min dag”

Därmed blev det dubbelt Litauen på pallen bakom helt överlägsne Kristjan Ceh.

– Det är klart att det är tråkigt, men det är life och idrott det här. Det gällde att inte bli negativ eller arg och försöka ladda om ordentligt. Det syntes tydligt på bilderna att det var någon centimeter över, säger Daniel Ståhl.

Det var tydligt att resultatet var en besvikelse, även om Daniel Ståhl försökte ta det med jämnmod.

– Klart att man är lack och frustrerad, men det går snabbt över. Vi har en slogan ”you can be mad for one hour, then life goes on”. Vi kämpar och sliter och försöker göra vårt bästa varje dag. I dag var det inte min dag helt enkelt. Så nu ska jag blicka fram mot först SM och sedan EM, säger Daniel Ståhl.

Efter tävlingarna bestämde sig svenska laget att inte lägga in en motprotest.

– Jag gick till domarna och bad att få se video från alla vinklar som de bedömt ifrån. Ja, det var solklart övertramp, om än med väldigt liten marginal på cirka tre-fyra millimeter från att kastet skulle blivit godkänt. Så efter den granskningen la Sverige inte in någon protest mot domslutet, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

Pettersson ville mycket

Simon Pettersson som tog OS-silver i Tokyo för ett år sedan fick nöja sig med en femteplats nu med 67.00.

– Det är lite blandade känslor, det var tätt. Jag hade tur med centimetrarna på OS, då får man räkna med att ha lite otur ibland också. Jag försökte trycka på så gott jag kunde, men spände bågen lite väl mycket. Det räckte inte riktigt till i dag. För många misslyckade kast kännetecknar min säsong, säger Simon Pettersson.

Andrius Gudzius från Litauen tog VM-bronset med sina 67.55.

Daniel Ståhl.
Daniel Ståhl.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.