Axnér om Danmarks VM-gnäll: ”Ett i-landsproblem”

Danmark rasar över kylan i VM-arenan.

Svenske förbundskaptenen tycker att danskorna har fel fokus.

– Om det springer runt Premier League-spelare i snön nu och får stenhårda skott på låret så ska vi fan kan klara av att springa runt i 16 grader, säger Tomas Axnér.

Temperaturen i hallarna i Spanien-VM har blivit en snackis.

I det danska lägret har kylan varit en följetong ända sedan första träningen på plats.

– Det är pisskallt. När jag kom in i andra halvlek kände jag att mina leder var frusna. Det tog fem minuter innan jag kom i gång på riktigt, har storstjärnan Anne Mette Hansen sagt.

De danska experterna kallar det en skandal och landslagsledningen har krävt att arrangörerna drar upp temperaturen.

– Det är under all kritik, dundrar Lærke Møller, expert i danska TV2.

Anne Mette Hansen.
Anne Mette Hansen.

”Det är ett i-landsproblem”

Medan Danmark spelar i Granollers håller Sverige till i Torrevieja. Det är inte direkt varmt i Sveriges arena heller. Men Blågult klagar inte och Tomas Axnér tycker att danskorna fokuserar på fel saker.

– Det är samma sak som med bollarna i OS.

I Tokyo i somras var det norskorna som gnällde på matchbollarna varpå Axnér replikerade sylvasst:

– Själv kunde jag göra mål med en sockerbeta. Man spelar med den bollen man får.

Nu säger Axnér:

– Det är fokus på fel grejer. Det är bara att ta på sig en extratröja. Det var inte 22 grader varmt i vår hall heller, så mycket kan jag säga. Men för mig är det ett i-landsproblem.

– Om det springer runt Premier League-spelare i snön nu och får stenhårda skott på låret så ska vi fan kan klara av att springa runt i 16 grader. Vi tycker det är asgött ute här nu när det är 16 grader. Nej, sånt orkar jag inte lägga fokus på alls.

Det svenska landslaget har, med hjälp av sin idrottspsyklogiska rådgivare Malin Tillman, pratat en hel del om att inte lägga fokus på saker som man inte kan påverka.

– Något vi jobbat mycket med är acceptans för olika saker. Vad kan vi påverka? Det är 16 grader i hallen och det kunde varit varmare. Men det är som det är. Ju mer energidränage man får på sådana saker desto mindre fokus har man på det man ska göra. Jag har inte hört någon av spelarna säga att det är kallt eller att sängarna är hårda eller något sådant, säger Axnér.

Danskarna ska ”klappa hästen”

Men på EM för ett år sedan rasade Axnér över att danskarna, som hemmanation, ändrade i spelschemat till sin fördel mitt under turneringen.

– Är det Potatiscupen vi spelar?! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, sa Axnér då.

Lade inte du fokus på fel saker då? Skulle du reagerat likadant i dag?

– Det skulle jag nog kunna göra även om jag hade mindre acceptans för det då för att jag var stressad och vi hade förberett oss för ett annat scenario. Det är möjligt att jag kunde ha varit förberedd på det och läst innantill att det kunde bli så. Men det var jävligt finstilt.

Han fick dock medhåll av många i och kring EM.

– Men inte av Danmark. Jesper Jensen (danska förbundskaptenen) sa att jag ”bara skulle ta det lugnt och klappa hästen”, vilket i och för sig var jävligt roligt sagt, säger Axnér och ler åt minnet.

Då är det väl danskarna som ska hålla sig lugna och ”klappa hästen” i detta mästerskap?

– Ja, precis. För mig är det ett i-landsproblem.

I dag ska Sverige spela handboll igen när en ny blåbärsnation väntar klockan 15.30: Puerto Rico som fick stordäng av Nederländerna med 55–15 i premiären.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.