Idrott

RF: Stoppa ryska barn från svenska tävlingar

Av: 

TT

SPORTBLADET

Barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar bör inte få tävla i Sverige, meddelar Riksidrottsförbundet (RF).

Rådet kommer efter önskemål om vägledning från olika medlemsförbund, skriver RF.

”Det är tyvärr ett nödvändigt råd men det är bedrövligt att vi hamnat i en situation där vuxnas krigförande och agerande hindrar barn och ungdomar från olika kulturer att mötas över gränser för att idrotta”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

RF skriver att man har tagit barnrättsperspektivet i beaktande, och att utgångspunkten varit att alla barn och ungdomar ” ska ges goda förutsättningar till idrott med barnens bästa i fokus”.

Trots det har man landat i att barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar, eller respektive ungdomslandslag, inte bör få delta i internationella tävlingar på svensk mark.

Riskerar att hamna i utsatta situationer

Beslutet tas också med hänsyn till de ryska och belarusiska barnen, som enligt RF riskerar att hamna i utsatta situationer under internationella tävlingar.

”På samma sätt kan barn som ska möta föreningar från Ryssland eller Belarus uppleva det som en utsatt situation. Därtill bör det även beaktas att även rysk och belarusisk barn-och ungdomsidrott kan ha en starkare koppling till statsmakten jämfört med svensk barn- och ungdomsidrott”, skriver RF.

Riksidrottsförbundet betonar dock att det är upp till varje enskilt specialidrottsförbund att ta beslut i frågan.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar bör inte få tävla i Sverige, säger Riksidrottsförbundet. Rådet skulle exempelvis kunna appliceras på en turnering som Gothia Cup i Göteborg. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så olika värderas barn- och ungdomar i statliga stödet

ÄMNEN I ARTIKELN

Idrott

Barn & unga

Riksidrottsförbundet

Björn Eriksson