Efter brytningen – kan träna med tyska stjärnorna

Anders Hansson/TT

Uppdaterad 2022-06-01 | Publicerad 2022-05-31

Träning med det framgångsrika tyska skidlandslaget.

Det kan bli följden av att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnat längdlandslaget under uppmärksammade former.

– De är välkomna att komma ner och träna med tyskarna, säger Mia Karlsson, mamma och manager till Frida Karlsson.


PLUS: Bergström efter stjärnornas avhopp: De ljuger och alla vet det


Nyheten att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist följer Linn Svahn och lämnar landslaget för en egen satsning mot VM i Planica nästa år chockade skid-Sverige.

Det öppnar också möjligheten för ett nytt tyskt-svenskt samarbete.

I början av maj kom beskedet att Per Nilsson, Frida Karlssons personliga tränare i Sollefteå sedan många år, blir tränare för det tyska damlandslaget.

– De (Frida Karlsson och Maja Dahlqvist) är välkomna att komma ner och träna med tyskarna om de vill, säger Mia Karlsson.

”Helt fria”

Mia Karlsson berättar att tankarna funnits sedan Per Nilssons nya jobb blev känt, men att det efter måndagens brytning blivit mer konkret:

– Nu är de helt fria att göra ett eget upplägg som passar dem. Men de har nog inte hunnit göra någon plan eftersom de på måndagsmorgonen hade ambitionen att vara med i svenska landslaget.

Det skulle innebära att de svenska skidstjärnorna får högklassig sparring. I vinterns OS i Peking vann Tysklands Katharina Henning och Victoria Carl guld i sprintstafetten, och i den traditionella stafetten blev det silver, där ingick också Sofie Krehl och Katherine Sauerbrey i laget.

Svartmålade

Klart är att förtroendet mellan utbrytaråkarna och landslagsledningen är skadat. Karlsson och Dahlqvist är inte minst besvikna på hur skidförbundet kommunicerade nyheten på måndagskvällen.

Enligt Mia Karlsson känner de sig ”svartmålade”.

– Det var deras (Frida Karlsson och Maja Dahlqvist) åsikt när de läste pressmeddelandet, som de fick två minuter innan det gick ut.

Mia Karlsson och fortsätter:

– De hann inte ens gå ut till sina partners och till sina kamrater i landslaget med detta, utan det bara trycktes i väg som ett pressmeddelande. De hade ju kunnat göra den tillsammans med förbundet, men så blev det inte. Men de är inte ovänner med sina skidkompisar.

Enligt Mia Karlsson finns det risk att besvikelsen mot landslagsledningen sitter i länge.

– Fördelen är att de inte behöver ha att göra med varandra så mycket under några månader. Just nu handlar det om att de måste landa i den här situationen. Nu är de tre som står utanför. De kommer säkert att hänga en del ihop, svarar Mia Karlsson som syftar på Linn Svahn som är den tredje åkaren utanför landslaget.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.