Forsberg i två(?) nya roller: Fruktansvärt roligt

LJUBLJANA. Emil Forsberg har spelat flest landskamper i Janne Anderssons trupp.

Men mot Slovenien kan det ändå bli två helt nya roller för den rutinerade mittfältaren.

– Jag tycker det ska bli fruktansvärt roligt, sen får vi se hur om min roll på planen blir, säger 30-åringen som ska vara lagkapten för första gången mot Slovenien.

PLUS: Gudmundsson: ”Ska slippa referera till honom”


När Sverige möter Slovenien i kväll kommer Emil Forsberg för första gången vara lagkapten från start. 30-åringen utsågs av Janne Andersson som vice kapten bakom Victor Nilsson Lindelöf och Albin Ekdal som både tackat nej till samlingen på grund av skada.

– Jag försöker vara den jag är och hjälpa till. Finns det tips att ge så gör jag det. Vi har några yngre med nu som är nyfikna. Det är kul att se de yngre som är på tårna, står trampar och vill in, säger Forsberg som har 70 landskamper på sitt CV.

Janne Andersson öste beröm över sin nya kapten när duon mötte media efter träningspasset på Stožice Stadium.

– Emil är en person som verkligen ger energi till alla andra i laget, i allt vi gör. Det är en av de viktigaste egenskaperna jag tycker att man ska ha. Han är ett enormt föredöme. Jag förväntar mig att de med mer erfarenhet stiger fram och ser till att vi kommer rätt i matcherna, säger Andersson.

Emil Forsberg och Janne Andersson.
Emil Forsberg och Janne Andersson.

”Bra att Janne får huvudvärk”

Redan tidigt under våren öppnade Janne Andersson upp för att landslaget ska byta spelsystem för att få plats med fler av de offensiva talangerna. Av allt att döma så säger landslaget hejdå till 4–4–2 och kommer istället ställa upp med 4–3–3. Tidigare har Emil Forsberg haft möjlighet att vika in från sin kant när Sverige gått till anfall i ett 3–5–2-system men nu kan mittfältaren få en ännu mer central ”nummer tio”-roll bakom Alexander Isak.

– För mig är det svårt att säga om det blir annorlunda, vi får se på matchen. Jag har alltid haft en liten typ av central spelare men som utgått från kanten. På så sätt blir det ingen större skillnad, jag tycker att det ska bli fruktansvärt roligt, säger ”Foppa”.

– Jag tycker att vi har något spännande på gång. Det är många unga, hungriga som vill fram så det är bra att Janne får huvudvärk när det kommer till att ta beslut.

Slovenien-Sverige spelas i kväll 20.45

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.