Norska skidskyttestjärnorna dopningsanklagar fel person

Tarjei och Johannes Tignes Bö pekar ut Sergej Ustiugov i ny bok

De norska skidskyttebröderna Bö har släppt en bok.

Där anklagar de ryssen Sergej Ustiugov för dopning – fel Ustiugov.

– Det är skamligt, säger den felaktigt anklagade längdstjärnans tränare till norska NRK.

De norska bröderna Johannes Thingnes Bö och Tarjei Bö är några av skidskyttevärldens klarast lysande stjärnor.

Totalt sett kan de stoltsera med 21 VM-guld och två OS-guld sig emellan. Nu har de även släppt en gemensam bok. Men kanske hade de gjort bäst i att låta bli.

För en felaktighet i boken har väckt stor uppmärksamhet. Det i en passage om OS 2014 i Sotji. Mästerskapet som fick till efterspel att hela 25 ryssar tilldelades dopningsavstängningar.

En av dessa är Ustiugov enligt Tarjei Bö, vilket stämmer. Problemet är bara att den dopningsavstängde skidskytten Ustiugov heter Jevgenij i förnamn. Inte Sergej, som det går att läsa i den tryckta boken.

Sergej Ustiugov är nämligen längdskidåkare – och har aldrig stängts av till följd av dopning.

Jevgenij Ustiugov.
Jevgenij Ustiugov.
Sergej Ustiugov.
Sergej Ustiugov.

”Måste kunna skilja”

Förväxlingen får Sergej Ustiugovs tränare Markus Cramer att gå i taket.

– Det är skamligt, är det. Någon måste ju läsa och kontrollera så att allt stämmer innan en bok går i tryck. Och de måste kunna skilja på Jevegenij och Sergej Ustiugov, som är två helt olika människor. Speciellt i Norge, som är så skidintresserat. Detta är något utöver det vanliga, säger han till NRK.

Cramer säger att det inte är första gången de båda ryska utövarna blandas ihop.

– Det är inget stort problem, men när det sker gång på gång blir det farligt. När det handlar om dopning är det aldrig bra att dras in i den skiten, säger han.

Kagge förlag, förlaget som gett ut boken, har nu bett Sergej Ustiugov om ursäkt, och fixat till misstaget i e-bokupplagan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.