Golf

Göran Zachrisson är död – golfikonen blev 83 år

Av: 

Kristoffer Bergström

Marcus Leifby

SPORTBLADET

Golfikonen Göran Zachrisson är död.

Den folkkäre och erfarne tv-kommentatorn blev 83 år.

– Göran var en underbar människa, säger nära vännen och kollegan Jens Lind.

Sveriges golfnestor finns inte längre med oss.

Göran Zachrisson började kommentera golf på 60-talet och har under ett långt arbetsliv kommenterat alla stora golftävlingar i världen. Han var chefredaktör för Svensk golf och skribent för flera golfmagasin.

Zachrisson somnade in på Ersta sjukhus under onsdagsmorgonen efter en kort tids sjukdom i cancer. Kollegan Jens Lind minns sin nära vän:

– Göran var en varm och generös människa. Jag minns särskilt hur han hjälpte mig i början när jag var ny och inte kunde något om TV. Jag fick följa med på inspelningar och sitta med i redigeringen av hans unika reportage. Sedan kom jag honom nära när jag gjorde dokumentären om honom för ett par år sedan. Jag slås av hur skicklig berättare han var in i det sista. Han älskade att berätta och gjorde det bättre än någon annan, säger Lind.

Göran Zachrisson är död – han blev 83 år.
Göran Zachrisson och vännen Jens Lind under Idrottsgalan 2019.

Lind berättar om deras sista möte på sjukhuset.

– Jag var på Ersta för tio dagar sedan. Han var svag, höjde handen till en vinkning men sade inget. Jag berättade vad han betydde för mig när jag kom ung och grön till TV-Sporten 1987. Jag kunde inget om TV men fick följa med honom på inspelningar. Jag sade att det är sådant man aldrig glömmer. Jag sade också hur kul jag tyckte att det var att göra filmen om hans liv. Vi kom varandra nära.

”Lyssna på Göran var en ynnest”

SVT-journalisten Jens Lind håller Göran Zachrisson som en av de främsta inom sitt gebit, inte bara i Sverige utan också globalt sett.

– Göran var en av världens mest kunniga och respekterade golfjournalister. I Sverige var han Mr Golf. Han älskade spelet och kunde dess historia som ingen annan. Att få lyssna till Göran var en ynnest. Jag vet inte hur många timmar jag har lyssnat till hans historier och vilda associationer i sändningarna genom åren.

– Göran lyckades trollbinda sina tittare, även de som inte kunde något om golf. Det var hans storhet. Han kunde berätta om vad som helst och det blev intressant. För mig har han varit en inspiration. Jag slås förstås också av hur han förändrade sportreportaget i tv. I en tid när sändningarna mest bestod av resultat gjorde Göran reportaget till en konstform. Än i dag slås jag av hur nydanande Zaches reportaget är från tidigt 70-tal och framåt. Hans tonfall och språk i kombination med ett helt eget bildspråk gjorde honom unik. Han var långt före sin tid.

Sportbladet har varit i kontakt med Zachrissons familj.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Göran Zachrisson leder Sveriges Magasin 1977.
Göran Zachrisson och Thomas Fogdö kommenterar alpint 1995.
Göran Zachrisson 1988.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

LÄS VIDARE

Han är på en annan plats nu, där utslagen alltid går rakt

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf

Göran Zachrisson