Oskar Edlund diskas efter granskning – fråntas JVM-guldet

Oskar Edlund sprang hem JVM-guldet på herrarnas 400 häck i Nairobi.

Trodde han.

Men mitt i segerjublet kom chockbeskedet.

Han var diskad.

– Men jag tycker inte han skulle diskats, säger fridirottsexperten A Lennart Julin.

Det var i sista kurvan som Oskar Edlund drog ner en häck med sitt släpande ben och juryn ansåg att han dragit andrabenet utanför häcken vilket inte är tillåtet.

– Men har han drar ju med sig häcken som faller, så benet har ju bevisligen inte varit helt utanför. Och det är tillåtet att riva häckar. Så jag anser att den här regeln inte är tillämplig i det här fallet, säger Julin.

Det var Jamaica som lämnade in en protest mot svensken och tävlingsjuryn diskade Oskar, trots att han inte stört någon annan i loppet.

”Helt makalöst”

Och ett skrällguld i JVM och ett nytt, fantastiskt juniorrekord med tiden 49,20 förvandlades till sand.

Oskar som bara minuter tidigare varit jublande glad över segern och rekordtiden.

– Jag vet inte var det kom ifrån. Det är helt makalöst, sa han fortfarande andfådd till Sportbladet direkt efter loppet.

Oskar klev in finalen med fältets femte bästa årsbästa och var långt ifrån någon favorit. Men när det väl skulle göras upp om medaljerna var det ingen som kunde hota.

– Jag kände att det fanns där efter semifinalen. Att jag hade chansen ändå. Jag var överlycklig när jag sprang över mållinjen och. när jag såg mig över axeln och såg tiden blev det ännu värre. Det kändes som SM-formen från förra sommaren var tillbaka, sa Oskar efter loppet och innan chockbeskedet om diskningen kommit.

Nu väntar college

Oskar Edlund satte svenskt juniorrekord med 50,15 när han sprang hem SM-guldet i Uppsala förra sommaren. Då sänkte han sitt personbästa med att 75 hundradelar. Nu stannade klockan på 49,20 – en sänkning av det svenska juniorrekordet med 95 hundradelar.

Men det kommer alltså inte räknas nu.

En trist avslutning på säsongen.

För den svenska publiken får inte se Oskar Edlund på ett tag. Han kommer varken att vara med på SM eller Finnkampen.

– Nej, det här var det sista jag gjorde och därför krämade jag ur precis allt. Jag börjar på college i USA till hösten och åker över ganska omgående, säger Oskar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN