Skrällen: Hallberg hetaste namnet att ta över Kristianstad

Alternativet: Ola Lindgren ihop med oprövad tränare

Publicerad 2024-01-20

IFK Kristianstad ska ha ny tränare.

Det blir inte Zoran Roganovic.

Enligt Sportbladets uppgifter är i stället Anders Hallberg överst på listan med Ola Lindgren ihop med en oprövad tränare som alternativ.

I torsdags blev det officiellt att Stian Tönnesen får lämna IFK Kristianstad efter säsongen.

Klubben väljer att inte utnyttja optionsåret med sin guldtränare efter den knackiga säsongen och det ekonomiskt utsatta läget.

Sedan dess har det spekulerats friskt i handbolls-Sverige vem som ska få det attraktiva uppdraget i en av landets största och mäktigaste klubbar.

Det har uppgetts, bland annat i Kristianstadsbladet, att Guifs Zoran Roganovic står högst på IFK:s lista. Den gamle skyttekungen (tidernas främste målskytt i högsta serien) har ett kontrakt med Guif som löper ut efter säsongen.

Men enligt Sportbladets uppgifter är Roganovic klar för en fortsättning i Guif. Både han och sönerna – succémålvakten Marko, 21, och 17-årige jättetalangen på vänsternio, Nikola – skriver på nya tvåårs-kontrakt med Eskilstunaklubben.

I media har det spekulerats i några andra välkända tränarnamn och i går listade Kristianstadsbladet ”de tio hetaste kandidaterna att ta över IFK”.

Vän med nygamle sportchefen

Men enligt Sportbladets källor är det i stället två överraskande namn/konstellationer som inte finns med på listan och som sportgruppen nu jobbar med och styrelsen sedan ska ta ställningen till:

Anders Hallberg i Hallby – 37-åringen som blev en stor profil i Lugi efter sina drygt tolv år som spelfördelare i Lundaklubben innan han 2019 gick till Norge där han spelade i tre år och utbildade sig samtidigt som tränare.

Inför säsongen 2022/23 lockade Hallby hem Hallberg till svensk handboll igen och gav honom hans första huvudtränaruppdrag. Hallby slutade tia under Hallbergs första säsong och efter att halva den innevarande säsongen är spelad ligger Jönköpingsklubben tolva.

Enligt Sportbladets källor är Hallberg nummer ett på IFK:s lista. Men han har ett år kvar på kontraktet med Hallby och frågan är om Kristianstad lyckas, eller ens har råd, att köpa ut honom.

Alternativet är då Ola Lindgren i en konstellation med en oprövad tränare, eventuellt som en interimlösning tills Hallberg kommer loss från Hallby.

Lindgren gjorde IFK till ett topplag för tio år sedan och ledde laget till fyra raka SM-guld 2015–18. Han är sedan några år mentor till Karlskronas huvudtränare Mathias Ekstrand, som nyligen förlängde sitt kontrakt. 59-åringen är nära vän med Mats Samuelsson, som var sportchef i IFK under guldåren och som nu har återvänt till klubben i en liknande roll. Skulle Lindgren göra comeback i Kristianstad blir det i en typ av mentorroll motsvarande den han har i Karlskrona i dag, i det här alternativet till en, på den här nivån, oprövad tränare.

Fattar beslut inom en vecka

Lindgrens kontrakt med Karlskrona går ut efter säsongen och parterna har inte pratat om en förlängning. Lindgren medger för Sportbladet att han pratat med Samuelsson om IFK:s tränarframtid men säger också att det inte finns någon konkret lösning med honom inblandad (ännu).

– Vi har pratat om olika tränare och alternativ och vilken väg de ska gå för att bygga upp IFK igen som vi gjorde en gång i tiden, säger Lindgren.

Enligt Sportbladets källor ska klubbledningen fatta beslut i tränarfrågan inom en vecka. Sedan återstår det att se när den nya lösningen presenteras.

Sportbladet har förgäves sökt både Mats Samuelsson och Anders Hallberg för en kommentar.