Ledaren: ”Jag tar sprutor varje dag”

Publicerad 2023-08-11

SURREY. Ally Ewing, 30, dominerar stort i Women’s Open.

Hon gör det – samtidigt som hon kämpar med typ 1-diabetes.

– Det är tufft, säger amerikanskan.

Följ ämnen
Golf

Ally Ewing leder den 47:e upplagan av damernas British Open i överlägsen stil efter ett sensationellt andravarv på fredagen.

Hon är tio slag under par halvvägs in i majortävlingen och har fem slag ner till närmaste spelare.

– Jag hamnade i ett flow i dag och det var väldigt stabilt, säger hon efteråt.

Ally Ewing.

Har typ 1-diabetes

Ally Ewing är ingen duvunge direkt.

Hon är rankad 33:a i världen och har vunnit på LPGA-touren, men i majorsammanhang har hon en delad sjätteplats som karriärbästa (i Chevron Championship 2019).

Men här på Walton Heath Golf Club är det hon som stjäl rubrikerna och många har fått upp ögonen för Ewing för första gången.

Det många inte vet är att amerikanskan gör succé – samtidigt som hon går en kamp mot sin typ 1-diabetes.

– Det är tufft. Visar dagar är värre än andra, men det är hanterbart. Teknologin har utvecklats mycket. Men det är något som jag måste hålla under uppsikt inte bara på golfbanan utan i vardagliga livet. Ibland är det påfrestande, säger hon efter sitt monstervarv.

Ally Ewing.

”Kroppen skakar”

Ewing går runt med en liten apparat i bakfickan som mäter hennes blodsockervärde och i golfbagen finns både energidryck och snacks för att hålla allt i schack.

– Det är så jag hanterar det. Jag har inte börjat med insulinpump än, men jag tar sprutor varje dag. Jag känner inte av topparna, men när blodsockernivån faller kan jag känna mig lite konstig och som att hela kroppen skakar. Det ändras hela tiden. Det är inte alltid samma känsla. Ibland känner jag mig helt utmattad, säger hon.

Trots sjukdomen ska det firas – med bakverk.

– Jag, mamma och min svägerska ska ut och äta i kväll och då blir det något slags bakverk efter middagen. Det är inget jag rekommenderar för diabetiker, men i kväll ska jag unna mig.

Följ ämnen i artikeln