Calle Halfvarsson femma i VM-finalen

Publicerad 2023-02-23

PLANICA/STOCKHOLM. Calle Halfvarsson missade medalj efter att ha kroknat i finalen.

Anledningen: han struntade i att äta.

– Man tar man en banan och en Risifrutti och tänker att det räcker, säger han.

Följ ämnen
Längdskidor

Calle Halfvarsson visade storform i VM-sprinten och tog sig enkelt till final. Där väntade både väntat, och oväntat, motstånd i Johannes Hösflot Kläbo, Pål Golberg, Jules Chappaz, Michal Novak och Lucas Chanavat.

Halfvarsson, som gör sitt sjätte VM, låg länge näst sist i finalen, men avancerade i stigningen och var med i medaljfajten. Mot Kläbo fanns inget att göra, men där bakom gjorde fyra åkare upp om silver och brons.

”Fel att tänka så”

Halfvarsson låg femma in i sista backen och orkade inte utmana. Det blev därmed en femteplats för svensken.

– Tråkigt. Jag trodde att jag skulle ha mer energi än vad jag hade. Men det är helt slut i finalen tyvärr, säger han och fortsätter:

– Jag tror att jag att jag har ätit för dåligt. Det flyter på lite för lätt i både kvart och semi och så tänker jag att det nog går bra i en final också, men det är fel att tänka så. Man ska fylla på. Det är en lång dag och det tar mycket energi. Vanligtvis tränar vi och äter en rejäl lunch. Nu tar man en banan, en Risifrutti och tänker att det räcker. Helt plötsligt är klockan fyra på eftermiddagen 

Borde du inte ha lärt dig det här efter alla år?

– Jo, jag kan tycka det. Men jag vet inte varför jag inte trycker i mig mer energi i dag.

”Hade behövt en bulle”

Kläbo vann totalt överlägset före Golberg och Chappaz.

– Kläbo gör det som vanligt otroligt bra. Jag borde ha varit med där och slagits om medaljerna. Det är svider när man vet att man borde ha varit med och slagits mot åtminstone Golberg i alla fall.

Landslagschefen Anders Byström om Halfvarssons miss:

– Ja, det var ju dumt. Men han har fyllt på med energi i flera veckor med hjälp av våra kockar på hotellet, så en liten energidipp ska inte behöva förstöra det hela. Men det är klart, han kanske skulle ha behövt någon bulle eller kaka till.

Kläbo var lättad efter segern.

– Det är grymt och stort att få gå först över mållinjen med familjen på läktaren. Det har varit mycket press, allt annat än seger hade varit ett nederlag, säger hon.