Ola Wenström

Wenström om uppbrottet: ”Känslorna slåss med varandra”

Av: 

Simon Norberg

Viaplays sportchef Per Nunstedt och Ola Wenström.
Viaplays sportchef Per Nunstedt och Ola Wenström.

SPORTBLADET

Ola Wenström, 54, lämnar Viaplay/Nent efter 13 år.

Beslutet att tacka för sig togs efter ett möte med kanalens ledning i fredags.

– Sportchefen, som jag en gång gav jobbet, intog en position som gjorde att alla eventuella vägar framåt tillsammans var omöjliga, förklarar Wenström i en skriftlig kommentar till Sportbladet.

Ola Wenström syns just nu i tv-rutan som programledare för Viaplay under herrarnas handbolls-VM i Egypten.

Normalt sett sitter 54-åringen annars mest i programledarstolen när Premier League och Champions League rullar på tv:n under veckorna.

Sedan 2008, i hela 13 år, har Wenström haft den rollen på mediahuset Nent Group på Ringvägen i Stockholm.

Men nu går snart en epok i graven. I sommar lämnar 54-åringen uppdraget med CL-finalen den 29 maj som slutstycke.

Kom inte överens

När nyheten i lördags offentliggjordes och Wenström själv twittrade om beslutet översvämmades programledaren av kärlek och uppskattning för sitt hantverk genom åren.

– Tittarna är fan bäst! När man som jag jobbar med ett väldigt specifikt område inför en extremt trogen – och kräsen – publik uppstår ett slags band som ändå känns. I kommentarsfältet syns det också. I den här stunden är det nog ingen som riktigt fattar hur mycket det värmer och betyder. Tack!, säger han i en skriftlig kommentar till Sportbladet.

Hur är känslan inombords hos dig nu när nyheten att du lämnar Nent är officiell?

– Känslorna slåss med varandra. Tårar över att inte jobba vidare med bästisarna i studion och all produktionspersonal blandas med ivern att kunna hitta på något nytt.

När bestämde du dig?

– I samband med ett kort möte i fredags förmiddag. Sportchefen, som jag en gång gav jobbet, intog en position som gjorde att alla eventuella vägar framåt tillsammans var omöjliga.

Ville Nent behålla dig?

– Utifrån den hållning som sportchefen har valt blev den frågan snabbt inaktuell.

Sportchefen Per Nunstedt och Ola Wenström kom samtidigt till dåvarande Viasat från TV4 2008.

För ett knappt år sedan slog nyheten att Telia/TV4 köpt rättigheterna till Champions League med start 2021 ned som en bomb. Det är därför rätt lätt att tänka sig Wenström i C More nu när han lämnar Viaplay. ”Mr Champions League”, som gjort över 300 CL-sändningar i rad, vill dock inte svara på frågan om han förhandlar med TV4/C More i dagsläget.

– Man pratar aldrig om eventuella förhandlingar.

I grunden är Ola Wenström en mångfacetterad journalist med bred erfarenhet av fältuppdrag efter sina tidiga år på Radiosporten och TV4. Det syns bland annat vid sidan av rollen som upplyft programledare. Då producerar han, tillsammans med sin fru Lotta, Wenström Television. Där görs allt från småprogram till dokumentärer och veckomagasin med intervjuer och reportage.

Drömuppdraget

Men hur framtiden ser ut vet han inte riktigt själv.

– Förändring ger alltid syre. Tillsammans med min fru Lotta har jag väldigt många idéer för vårt produktionsbolag i form av dokumentärer och andra typer av produktioner att göra verklighet av. Vi får se exakt vad och hur. En del är bestämt men samtidigt är allt öppet och oskrivet. Det här är ett unikt tillfälle att nollställa och gasa mot något nytt.

Kan du tänka dig att göra samma sak i ett annat mediehus eller är du "klar" som programledare i traditionell tv?

– Jag är långt ifrån klar. I studion eller på fältet, inom sport eller mer allmän journalistik. Har aldrig varit mer sugen på att producera och leverera.

Vad är ditt drömuppdrag nu?

– Har länge haft en önskan om att göra ett mer varierat arbete och framför allt mer journalistiskt. Utlandskorre i New York, sjösätta sportens Agenda eller producera mastondontsportfilmer för Netflix - jag fick ju drömma, eller hur?

Sportbladet har sökt Viaplays sportchef Per Nunstedt för en kommentar.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Lasse Granqvist om stora saknaden: ”Jag mår så dåligt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ola Wenström

Sport i tv

Viaplay