Väderkaos hotar världscupsavslutningen

ÖSTERSUND. Hårda vindar hotar världscupsavslutningen i Östersund.

Efter herrarnas jaktstart tilltog vinden så pass att flera staket vid målgången ramlade och stora reklamskyltar flög runt på banan.

– Det får inte blåsa för mycket för då blir det ingen tävling, säger Sebastian Samuelsson.

Starka fjällvindar har dragit in över Östersund. Under lördagskvällen slet de hårda vindarna tag i det mesta på skidskyttebanan och funktionärer fick kämpa med att hämta flygande reklamskyltar och ställa tillbaka staket som fallit runt skyttevallen och upploppet.

– Det finns ingen gräns för hur mycket det får blåsa eller så innan en tävling ställs in. En tävling ställs in om det finns en säkerhetsrisk för åkarna, att träd kan falla eller att det kan fara omkring saker, reklamskyltar eller annat, säger sportchef Anna-Maria Uusitalo.

När kan ett besked komma om tävlingarna tvingas ställas in?

– Det är tävlingsjuryn som tar det beslutet. De har ett möte en kvart innan inskjutningen börjar och sen är det klart att om det händer något under tävlingen så kan de ta ett beslut då också att tävlingen blåses av.

”Det är svårt att stå still”

Sebastian Samuelsson sköt sex bom i jaktstarten och medgav att vinden gör det riktigt svårt på skyttevallen.

– Det svårt att stå still och hålla pipan stilla. Vi får hoppas att det blir okej när vi ska tävla, det får inte blåsa för mycket då blir det ju ingen tävling.

Har du varit med om att en tävling har ställts in?

– Nej det har jag aldrig varit med om, inte på grund av blåst. Jag tror vi ska ställa in oss på det blir tävling, jag håller tummarna in i det sista, säger Samuelsson.

Om tävlingarna tvingas ställas in uteblir den uppsnackade duellen mellan Johannes Thingnes Bö och Sturla Holm Laegreid. Det skiljer enbart en poäng mellan de norska stjärnorna i kampen om den totala segern i världscupen och enligt NRK kommer seger i så fall att tilldelas Laegreid, som efter sin vinst i jaktstarten är den som leder med minsta möjliga marginal.

– Det hade varit en personlig katastrof men det är inte något som jag kan påverka, det är upp till vädergudarna om det blir tävling eller inte, säger Johannes Thingnes Bö till NRK.

Funktionärer fick kämpa med att hämta flygande reklamskyltar på skidskyttebanan.
Funktionärer fick kämpa med att hämta flygande reklamskyltar på skidskyttebanan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.