Björn Ferry och Helena Ekholm stannar hemma

Skidskyttelandslaget åker till VM i Slovenien i februari.

SVT-experterna Helena Ekholm och Björn Ferry stannar i Stockholm.

– Det är mindre risk för tjära och fjädrar om vi gör det härifrån, säger Björn.

SVT flyger inte ner sina kommentatorer och experter till Pokljuka, där skidskytte-VM inleds 11 februari. Björn Ferry tycker att beslutet är klokt.

– Det har hängt i luften och varit osäkert, men det här är nödvändigt och rätt. Det är fel läge att låta kommentatorer resa genom Europa, säger han.

Vad blir tittarna utan när du sitter kvar i Stockholm?

– Det vete tusan. Det vore så mycket restriktioner på plats att man ändå inte kunde träffa folk. Men vanligtvis är det bra att vara där och åka banan innan för att kunna säga att svängen efter 1,7 är isig. Jag får också en annan känsla för skjutvallen, hur vindarna är, om jag är på plats. Tv slätar ut allt.

Björn Ferry
Björn Ferry

Inga planer på att sluta

För två år sedan tog Sverige ett guld, ett silver och ett brons på VM. I fjol stannade det på ett brons. Det gör att Björn Ferry och Helena Ekholm alltjämt har kvar rekordet för mest antal blågula medaljer på ett världsmästerskap efter att ha varit med och tagit fem år 2012.

Är rekordet hotat i år?

– Ja! Det är mer tävlingar nu och Elvira och Hanna har slagläge för medaljer. Vi går mot rekord, säger Björn Ferry.

Ska du fortsätta kommentera eller har du ledsnat snart?

– Nej, jag ledsnar inte. I början var det svårt att kommentera de man hade tävlat med och mot. Nu med lite distans har det bara blivit roligare. Jag sitter hellre i en källare med Lotta (Fahlberg) eller Ola (Bränholm) än står med en liten kikare på arenan.

SVT sänder skidskytte-VM mellan 11 och 21 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.