Handboll

Spelarnas krav: ingen publik på VM

Har skickat brev till presidenten

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Kritiken mot ett handbolls-VM med publik växer sig allt starkare.

Nu kräver spelarna själva i ett brev till internationella förbundets president att VM ska spelas utan åskådare.

– Jag står bakom som kapten för landslaget att VM inte ska spelas med publik, säger Andreas Palicka.

VM inleds på onsdag i Egypten.

På onsdag inleds VM i handboll i Egypten.

Arrangören planerar att VM, till skillnad från dam-EM i Danmark, ska spelas med publik trots pandemin. Tanken är åskådare ska släppas in till 20 procent av kapaciteten i arenorna. Det innebär cirka 3000 åskådare i huvudarenan i Kairo, där Sverige spelar alla sina matcher – bland annat mot värdnationen Egypten i den tredje gruppspelsmatchen.

”Känns helt otroligt”

I måndags skrev Sportbladet om kritiken från både danska och svenska stjärnor och förbundskaptener mot att publik ska tillåtas på VM.

Sedan dess har bland annat norrmannen Sander Sagosen, betraktad som världens bästa spelare just nu, också sågat egyptiernas beslut.

I en intervju i går sa Jim Gottfridsson till Sportbladet:

– Det känns faktiskt helt otroligt att det ska vara publik på plats. Jag tycker att man skulle ta och skita helt i det här med publik.

Kritiken har växt sig allt starkare och nu har spelarna, via det europeiska spelarfacket, skrivit ett brev till det internationella förbundets president, egyptiern Hassan Moustafa som är arkitekten bakom detta VM i sitt hemland, där de önskar att publik inte ska tillåtas i arenorna då de ser en stor risk för spridning av coronaviruset bland ledare, spelare och åskådare.

Sänder dåliga signaler till sina hemländer

De menar också att de som förebilder sänder dåliga signaler till sina hemländer när de åker till ett mästerskap med tusentals åskådare på plats.

Om VM-arrangören står på sig i sitt beslut om publik kräver spelarna ett tydligare protokoll om hur matcherna ska spelas på ett smittsäkert sätt med åskådare på läktarna.

– Jag är medveten om brevet och står bakom som kapten för landslaget att VM inte ska spelas med publik, säger Andreas Palicka.

På fredagens pressträff meddelade förbundskapten Glenn Solberg att vänstersexan Emil Mellegård, som var uttagen för veckans EM-kval, nu lämnar truppen då Hampus Wanne är klar att ansluta till laget på söndag efter sin hemmakarantän i Tyskland.

ANNONS

Proppen ur mot USA? Sist Tre Kronor mötte dem i hockey-VM vann vi med 6-0! Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

10 experter ger 70 svar om handbolls-VM

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbolls-VM (herrar)

Andreas Palicka