Dubbla fall på svenskorna

Slutkörda åkare i sista tävlingen innan jul – Skottheim fick hjälpas upp

HOCHFILZEN/STOCKHOLM. Sista tävlingen innan jul – då var krafterna nästan slut hos svenskorna.

Både Mona Brorson och Johanna Skottheim föll på upploppet.

Skottheim tog sig i mål med smärtor och behövde sedan hjälp att ta sig upp.

Efter dubbla pallplatser för systrarna Öberg i jaktstarten i går fanns stora förhoppningar om nya svenska framgångar i masstarten.

Men det var inte en blågul dag varken på skyttevallen eller på upploppet.

För Hanna Öberg blev det två bom i det avslutande stående skyttet och fyra totalt. Hon slutade på 14:e plats.

– Det var lite trötthet som gör att jag inte är helt fokuserad på skjutvallen idag. Det här är elfte racet på det känns inte som så många fler dagar än så. Det har varit ett väldigt tufft program här innan jul och man får väl visa sig lite mänsklig ibland.

Elvira Öberg klarade sig bäst av svenskorna och körde i mål som sexa med två bom.

Två fall på upploppet

För Mona Brorsson och Johanna Skottheim, med en respektive tre bom, blev det inga topplaceringar.

Dessutom ramlade båda två på upploppet.

– Det är väl så där det blir när man inte har några krafter alls. Jag svor för mig själv. Det var snöpligt. Samtidigt var det inga topplaceringar det handlade om. 15:e eller 16:e är inte jätteviktigt, säger Brorsson.

Skottheim fick ont i samband med sitt fall och tog sig i mål grimaserande på en 26:e plats. Efter målgång behövde hon hjälp för att komma upp på benen. Enligt Brorsson hade Skottheim ont i benet men det är inget som bekräftas av förbundskaptenen Johannes Lukas.

– Hon måste återhämta sig och sen blir det bra till nyår. Hon var lite trött innan, det visste vi. Vi ska kolla upp det, säger Lukas.

För Brorsson ledde fallet i alla fall inte till någon skada.

– Det blir kanske något blåmärke... Men det var bara klantigt.

Røiseland drygar ut

Marte Olsbu Røiseland ledde den totala världscupen ynka fyra poäng före Hanna Öberg inför den sista tävlingen innan jul.

Men i och med norskans seger drygas den ledningen ut. Nu är avståndet 27.

– Hon gör det bra och är urstark som tar hem den här tävlingen. Jag får åka hem och ladda batterierna och träna lite, så får jag ge henne en match efter jul, säger Öberg.

Dorothea Wierer, som föll i kamp med Elvira Öberg i går, knep tredjeplatsen idag. Tiril Eckhoff slutade tvåa och fixade en norsk dubbel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.