Norska fenomenet Karsten Warholm krossar världsrekordet

Superlopp i OS-finalen på 400 m häck

TOKYO/STOCKHOLM. Karsten Warholm stod för ett av tidernas bästa lopp alla kategorier när han vann OS-guld på 400 meter häck.

Tiden 45,94 är en kross av hans eget färska världsrekord med 76 hundradelar och hela pallen gick under Kevin Youngs tidigare rekordnotering.

– En helt sjuk upplevelse, jag trodde inte i min vildaste fantasi att det här var möjligt, säger han.

Karsten Warholm satte av i en fart som ingen någonsin gjort på 400 meter häck. Han pressade rivalen Rai Benjamin att göra ett misstag på bortre lång och när amerikanen närmade sig mot tionde häcken hade han ett svar.

– Planen var att ta med alla killarna på ett litet helvete. I dag vann vi på strategi, det gör man sällan i sprint, säger han efteråt.

Karsten Warholm efter världsrekordet på 400 m häck i OS-finalen i Tokyo.
Karsten Warholm efter världsrekordet på 400 m häck i OS-finalen i Tokyo.

Han säger att han visste att gick snabbt över sista häcken men när han såg klockan stanna på 45,94 var det fortfarande en chock.

– Det var inte många rationella tankar.

”Tycker synd om Rai”

– En helt sjuk upplevelse. Jag trodde inte att det skulle gå på 45 sekunder men när många duktiga idrottare höjer sig händer det stora saker, att göra ett sånt lopp är helt galet.

Rai Benjamin var tvåa på 46,17 och trean brasilianska Alison dos Santos sprang 46,72, båda snabbare än det (fram till i juli) 30 år gamla rekordet om 46,78.

– Jag tycker helt ärligt synd om Rai. Många sämre idrottare än både han och Alison kommer ta hem guld på OS. Rai förtjänade också ett guld men det här är inte höjdhopp så vi kan inte dela guldet, säger han.

”Sprang lite för livet”

Han erkänner att pressen varit tuff.

– Det är lite hemskt, jag ska erkänna det. Men det ger dig också den där lilla spetsen som gör att du måste prestera. En grogrund för bra resultat.

När Michael Johnson slog ett liknande ofattbart världsrekord på 200 meter i Atlanta sa han att han sprang i panik, kände du också så?

– Ja lite, lite panik är det. Jag sprang lite för livet, men du måste ha gjort jobbet och vara automatisk så du kan använda den där nervösa energin. Jag trodde inte det perfekta loppet existerade men det här var nog det perfekta loppet.

Karsten Warholm
Karsten Warholm
Karsten Warholm korsar mållinjen på ny världsrekordtid.
Karsten Warholm korsar mållinjen på ny världsrekordtid.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.