’Förbudet’ borta – då gör hon succé

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP
Caroline Wozniacki.
SPORTBLADET

Det var sju år sedan senast.

Nu är Caroline Wozniacki framme i kvartsfinal i Franska Öppna igen.

– Det bara klickar för mig just nu, säger hon.

Det röda gruset i Roland Garros har varit en fiende för danska stjärnan Caroline Wozniacki. Den tidigare världsettan har radat upp fiaskon och det fanns förstås en farhåga för att historien skulle upprepa sig även i år.

Men icke.

En som pånyttfödd Wozniacki spelar sin bästa tennis på länge och är nu framme i kvartsfinal för första gången sedan år 2010 och andra gången totalt i karriären. Detta efter att på söndagen ha besegrat nionde-rankade Svetlana Kuznetsova med 2–1 i set (6–1, 4–6, 6–2).

– Det var en riktigt bra seger. Svetlana är ju väldigt bra på grus, så jag visste att det skulle bli tufft. Men jag fick en skön start på matchen och sen lyckades jag mixa upp mitt spel, säger Wozniacki enligt Reuters.

”Inte fått något skäll”

Just variationen i spelet var något som fick experterna att höja på ögonbrynen. Den vanligtvis så defensivt lagda – och förhållandevis endimensionella – stjärnan vann flera poäng på stoppbollar, vilket inte hör till vanligheterna.

Förut har hennes pappa och tränare, Piotr, närmast förbjudit henne från att ens slå stoppbollar. Men nu har de, tillsammans med assisterande tränaren Sascha Bajin, kommit överens om att släppa på spärrarna.

– Stoppbollarna är något vi har tränat extra mycket på. Och det har fungerat bra. Hittills har jag inte fått något skäll av pappa, skrockar Wozniacki.

”Borra ner huvudet”

I kvartsfinalen väntar lettländskan Jelena Ostapenko, som är rankad 47:a i världen. En på pappret klart överkomlig motståndare – men i verkligheten närmast en skräckmotståndare för Caroline Wozniacki. Danskan har nämligen förlorat samtliga tre tidigare möten.

– När hon (Ostapenko) är i form så är hon en riktigt bra spelare, säger Wozniacki.

Skillnaden nu är att hon själv är i bra form.

– Det bara klickar för mig just nu. Förhoppningsvis kan jag fortsätta på den inslagna vägen. Det är bara att borra ner huvudet och behålla fokus, säger Caroline Wozniacki.

▪▪▪

På söndagen slogs även Johanna Larsson och Robert Lindstedt ut ur dubbelturneringen i Franska Öppna. Därmed är alla svenskar ute ur årets turnering.

ARTIKELN HANDLAR OM