Johaugs läkare: ”Låt förnuftet segra”

SPORTBLADET

Therese Johaug har under dagen stått inför Idrottens skiljedomstol.

Även hennes läkare har hörts – och vad Fredrik Bendiksen vill råder det inga tvivel om.

– Vi hoppas att förnuftet segrar och att hon får delta i OS, säger han.

En dom förväntas komma i slutet av juli.

Foto: TT

Ni kan historien vid det här laget.

Therese Johaug dömdes, av Norges Idrottsförbund, till 13 månaders avstängning efter användandet av den anabola steroiden clostebol, som hon fått i sig via bruk av läppsalvan clostebol.

Internationella skidförbundet (Fis), och Johaug själv, överklagade domen till Cas, idrottens skiljedomstol, och i dag förhördes Johaug.

Det har varit en jobbig tid för skidstjärnan sedan hon testades positivt i höstas.

Men även för Fredrik Bendiksen, läkaren som rekommenderade Johaug läppsalvan.

”Var känslosamt”

Han avgick kort efter det och hördes även han i Lausanne i dag, och är glad att det hela är över.

– Jag har förklarat det ur min synvinkel och är nöjd med hur det gick. Jag gick in på alla detaljer, som ni redan vet redan. Jag fann hela processen professionell och ordentlig, säger han till Dagbladet, och fortsätter:

– Jag träffade Therese både i går och i dag. Jag tänker inte säga vad vi pratat om men det var bra samtal, säger han.

Totalt fick han stå framför Cas i cirka 25 minuter under tisdagen.

– Det var känslosamt. Det har varit en långdragen process, men jag fick säga allt jag ville.

”Hoppas Therese får tävla”

Nu, när allt som återstår är för Cas att lämna en slutgiltig dom, hoppas bara Bendiksen på en sak.

– Att förnuftet segrar. Att Therese får delta i OS, säger han.

Vad Therese Johaug har att säga får vi vänta lite med.

Förhöret är nyligen avslutat och Johaug ska inom kort uttala sig.

Hennes advokat, Jørn Ernst, är dock positiv och han berättar om en glad Johaug.

”Blev inte grillad”

Vad för typ av frågor hon fick vill han dock inte kommentera.

– Men stämningen var vänlig och jag fick inte alls känslan av att hon blev grillad, säger han enligt NRK.

Therese Johaugs 13 månader långa avstängning innebar att hon skulle vara tillåten att börja träna tre månader före OS 2018.

Skulle Cas förlänga avstängningen till 16 månader missar Johaug OS, och hon har även flaggat för att karriären då kan vara över.

En dom tar, enligt Cas generalsekreterare Matthieu Reeb, normalt sett sex veckor att fastställa.

– Det tar lite tid för panelen att diskutera saken först. När alla tre är eniga kan det gå fort. Vanligtvis tar det sex veckor, så vi kan säga i slutet av juli för att vara på den säkra sidan, säger Reeb till NRK.

FAKTA

Så bestäms Johaugs öde

Februari: Norges idrottsförbund stänger av Therese Johaug i 13 månader för att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Straffet räknas från 18 oktober året innan och kommer att vara avtjänat en vecka före premiären av världscupen 2017/18. Två månader tidigare, 18 september 2017, får hon återvända till träning med landslaget.

Mars: Var det en hård eller mild dom? Ett tecken på det senare är att Johaug inte överklagar för att få avstängningen kortad medan Internationella skidförbundet (Fis) överklagar till Idrottens skiljedomstol (Cas) för att få den längre.

Ett hårdare straff kan få enorma följder. Förlängs det till 15 månader, till 18 januari 2018, fruktar Johaug att hon inte hinner i tävlingsform utan missar OS i Pyeongchang som börjar 9 februari. För att det inte ska hända anlitar hon advokaten Mike Morgan. Britten har tidigare fått tennisspelaren Maria Sjarapovas straff sänkt från 24 till 15 månader och cyklisten Lizzie Armistead helt friad.

Maj: Parterna får en lista på 300 tänkbara domare från 87 länder. De får välja varsin. Fis val faller på finländaren Markus Manninen, Johaugs på amerikanen Jeffrey G Benz.

Tillsammans utser Manninen och Benz britten Romano F Subiotto till ordförande i panelen.

I slutet av maj ändrar sig Johaugs läger. De godtar inte längre 13 månader utan lämnar in en motöverklagan för att få henne helt frikänd. Därmed finns tre möjliga utgångar av förhören i Cas: att de 13 månaderna kvarstår, att avstängningen blir längre eller att den blir kortare.

Juni: Förhören äger rum i vad den norska tidningen VG kallar ”ett charmerande slott” i schweiziska Lausanne. Dit tar Johaug med fem jurister: två norska, två brittiska och en amerikansk. Gänget leds av ”stjärnadvokaten” Mike Morgan och hela advokatnotan betalas av norska skidförbundet.

Utöver juristerna medverkar en tolk för att Therese ska kunna prata norska. Hennes läger har kallat läkaren Fredrik Bendiksen, som vill ta på sig all skuld, som enda vittne.

Förhör i Cas sker vanligen bakom stängda dörrar, men Johaugs sida har uttryckt en önskan om att allmänheten ska få lyssna. Förhören antas vara färdiga på eftermiddagen och Johaug har flaggat för att hon då ska svara på journalisternas frågor. Under tisdag kväll flyger hon hem till Oslo.

Sommar eller höst: Enligt källor till VG är praxis att det tar mellan en och fyra månader mellan förhör och dom i Cas. Vad som talar för kortare tid i Johaugs fall är att parterna är överens om händelseförloppet när salvan köptes och smetades på – det är Johaugs grad av ansvar som frågan gäller.

Februari 2018: OS i Pyeongchang invigs. Men är Therese Johaug på plats i Sydkorea?