”Fick en liter piss i huvudet”

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenske tränaren Per Johansson (höger) fördömer rivalfansens attacker i CL-kvarten.
Foto: Youtube, TT
Svenske tränaren Per Johansson (höger) fördömer rivalfansens attacker i CL-kvarten.

SPORTBLADET

Tändare, mynt och en liter kiss från en läktarsektion med fascistiska ultras.

Förre handbollsförbundskaptenen Per Johansson har kastats rakt in i hetluften på sitt nya jobb i Isabelle Gulldéns CSM Bukarest.

– Du är på din vakt hela tiden, säger han efter CL-kvarten mot ungerska Ferencvaros.

Förre förbundskaptenen för damlandslaget i handboll, Per Johansson, har nyligen tagit över Isabelle Gulldén och Linnea Torstenssons klubb CSM Bukarest.

Första insatserna på nya jobbet har varit kvartsfinalmöten i Champions League med ungerska rivalen Ferencvaros. Ett dubbelmöte som Bukarest vann.

Men det var ändå med kluvna känslor som Johansson sammanfattade det avslutade bortamötet.

”Att nu ha fått uppleva två fullsatta öststatsderbyn är en ynnest som gör mig tårögd men också missmodig över den sjuka värld vi just nu lever i och det hat som växer fram. I Ungern döljer man det inte längre där frodas den värsta sorten av främlingsfientlighet och är fullt accepterad då fascisterna har över 50 procent stöd”, skriver han.

”Gjorde apljud”

Allra värst var det för målvakten Paula Ungureanu och fransyskan Gnos Niombia.

”Det har varit Rumänien mot Ungern två länder som hatar varandra och ett hat som idag blev läskigt på riktigt när matchen bröts efter att vår målvakt Paula fått 1 liter piss i huvudet, 10 mynt och tre tändare och 5000 fascister, nazister och ultras skanderade 'Åk hem era jävla djur till zigenare och horungar' och i samma veva passade på att matchen igenom göra apljud till en av våra fransyskor Gnos Niombla”, skriver Johansson.

När Sportbladet når Johansson utvecklar han den säregna upplevelsen.

– För våra spelare är det inte konstigt längre, när Ferencvaros tappar matchen gör fansen det som krävs för ett avbrott och de vet ungefär vilken gräns de kan ta det till, säger han.

– Det börjar med en plastmugg med öl och kiss mot vår målvakt och när de vill ha ett längre avbrott kommer mynten och tändare. Det är klart det är medvetet, vår målvakt, Paula, var också väldigt tongivande och hon blev matchhjälte sen ändå.

”Gör ont i själen”

Själv menar Per att han dels inte förstår majoriteten av allt skit som sägs på läktaren och att adrenalinet tar över nere vid sidlinjen. Någon direkt rädsla är det inte tal om.

– Nej inte just då. Du är på din vakt hela tiden och skulle det braka loss och klacken skulle rusa in är det kört, det först jag. Men jag blir inte rädd, mer ledsen över det tjejerna får höra.

Allra värst var det som sagt för Gnos Niombla, lagets mörkhyade fransyska.

– Hon säger till mig att det är okej, att gör ont i själen men att hon blir starkare av det. Det är obehagligt men hon vet hur hon ska fokusera på annat.

Med bara fyra lag kvar är de regerande mästarna CSM nu nära att kunna återupprepa segern, trots en knackigare säsong. Och Per Johansson ser fram emot fler matcher med högt publiktryck.

– Det är tråkigt det som händer, men samtidigt är det en oerhört mäktig upplevelse att spela matcher i den ljudkulissen.

– Nu har vi fått bra träff i vårt samarbete, kan vi bygga vidare på det här så tror jag att vi kan vinna igen.

Publicerad: