Alexander Norén

Vinner stortävling – efter monsterrunda

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Snacka om svensk braksuccé.

Med en monstruös 62-runda – tangerat banrekord på Wentworth – gick Alexander Norén förbi alla och vann BMW PGA Championship.

– Det känns helt fantastiskt, säger han efter sin hittills största seger.

Dessutom kom Henrik Stenson delad trea.

Foto: Paul Childs / TT NYHETSBYRÅN

Nio par, åtta birdies och en eagle.

Där har ni Alexander Noréns osannolika scorekort från den sista rundan i BMW PGA Championship 2017.

Ingen hade trott att svensken – som låg sju slag bakom ledaren inför rundan – skulle ha något med segerstriden att göra.

Men Norén själv hade andra planer; han plockade fram sitt livs bästa golf – och bjöd publiken på Wentworth på en sällan skådad uppvisning.

”Aldrig puttat så bra”

På det 16:e hålet sänkte han en tio meter lång putt för birdie och på det sista hålet – en par-femma – limmade han inspelet och sänkte sedan putten för eagle.

– Jag har nog aldrig puttat så bra som jag gjorde i dag, säger Norén efteråt.

Totalt blev det alltså 62 slag – tangerat banrekord.

– Det var den bästa rundan i min karriär. Från hål 13 och framåt tittade jag väldigt mycket på ledartavlan. Jag visste ju inte vad de andra skulle göra sen, så planen var bara att göra så många birdies som möjligt. Men jag trodde aldrig att det skulle räcka hela vägen, fortsätter Norén.

Vinner tio miljoner kronor

Han kom in i klubbhuset som ensam ledare, jagad av en handfull spelare som fortfarande var kvar ute på banan – en av dem var Henrik Stenson.

Men ingen kom ikapp.

Och efter nästan två timmars väntan i klubbhuset kunde Alexander Norén konstatera att hans monsterrunda räckte till seger. Hans nionde totalt på Europatouren och hans hittills största i karriären.

BMW PGA Championship är den näst största tävlingen som ingår i Europatouren (efter majorn British Open) och vinnaren – alltså Alexander Norén – belönas med 1,1 miljoner dollar (cirka 10 miljoner kronor).

– Det känns helt fantastiskt. Jag har varit här (på Wentworth) många gånger och alltid älskat det. Jag har varit så avundsjuk på alla tidigare vinnare. Jag trodde aldrig jag skulle få vinna själv, men nu står jag här…, säger Norén, som i och med segern klättrar till en nionde plats på världsrankningen.

Stenson delad trea

Henrik Stenson kom alltså delad trea i tävlingen, tre slag bakom Norén, och fick således ett skönt formbesked inför fortsättningen av sommaren som kommer.

– Jag är kanske inte supernöjd med spelet, men det är ändå en bra insats. Det finns saker att ta med sig härifrån, säger Stenson till Viasat.

Han hyllar förstås Norén:

– Otroligt imponerande av Alex. Han har haft ett fantastiskt år och måste ha spelat fläckfritt i dag, säger Stenson.

FOTNOT: I en första version av texten stod det att vinnaren får 60 miljoner kronor. Det är den totala prispotten och således felaktigt. Vinnaren får drygt tio miljoner kronor.


Stenson.

Foto: Andrew Redington / Getty Images Europe

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexander Norén

Europatouren

Henrik Stenson

Golf

BMW