Mats Wennerholm

Hoppas Bolt får ladda med Du gamla, du fria

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

LONDON. Det är Usain Bolts sista show här i London.

Men när jag gick genom den här väldiga miljonstaden på tisdagen och såg några av de få kvarlämnade och klassiskt röda telefonkioskerna tänkte jag bara på en sak.

Den svenska Ståhlmannen.

Usain Bolt är redan störst.

Han är förmodligen den största idrottsman som funnits. En av de där få som känns igen av en hel värld. Jag kan förstå det och det känns sorgligt att friidrottens största ambassadör lämnar tävlingsbanan här i London.

Han har nått en nivå som ingen annan friidrottare. Han har blivit sitt eget varumärke och jag tror ingen, någonsin, kommer att nå de höjderna. Jag vet inte vad som kommer att hända med den krisande friidrotten när han lägger av, men IAAF:s ordförande Sebastian Coe kommer att ha större imageproblem än med den ryska dopninghärvan.

Det är jag helt säker på.

Mitt drömscenario

Men lördagen kommer inte bara att bli en klassisk kväll för att Usain Bolt springer sitt sista individuella mästerskapslopp.

Nej, tio minuter innan hundrametersloppet startar klockan 21.45 lokal tid - 22.45 svensk - så är det prisutdelning i herrarnas diskus.

Den enda prisceremonin på lördagskvällen.

Så mitt drömscenario är att få se Usain Bolt ladda upp inför sitt sista stora lopp till tonerna av ”Du gamla, du fria”. Att få se honom blicka bort mot en prispall där 150 kilo Daniel Ståhl kliver högst upp.

Vilken start på VM det skulle bli för svenskarna.

En repris av Carolina Klüfts tidigare så givna guld mästerskapens andra dag, som tidsprogrammet såg ut på hennes tid. Ett tidigt guld som mildrade pressen på alla andra svenskar och banade väg för ännu fler framgångar.

Daniel Ståhl.
Daniel Ståhl.

Främste rivalen från Jamaica

Jag gissar att Usain Bolt med sitt breda friidrottsintresse har full koll på Daniel Ståhl, eftersom svenskens främste utmanare Fedrick Dacres kommer från Jamaica och är landslagskompis med Bolt.

Dessutom skulle det ske inför en storpublik. VM:s inledande lördagskväll var den mest eftersökta när biljetterna släpptes. Precis som under OS lottades de flesta av biljetterna ut och 200 000 anmälde sig för de numera 50 000 platserna.

Daniel Ståhls diskusfinal kunde inte hamnat bättre än timmarna innan VM-historiens största farväl.

Jag var på Usain Bolts sista stora presskonferens inför VM här i London. Det var fullsmockat där också.

Det var lika storslaget och underhållande som vanligt.

Men vem ska ta över denna friidrottsshow?

Vem ska kunna skapa sådant intresse runt sin person och locka hela världspressen att rapportera om en idrott som inte kommer i närheten av de stora publiksporterna.

En sport som dessutom dragits i smutsen av ständiga dopningskandaler, där IAAF:s tidigare ordförande Lamine Diack avslöjats för värsta sortens korruption och mörkläggningar och där hela Ryssland fortfarande är portförbjudet från VM.

Ljuset i mörkret

Ett fåtal ryssar har fått tillåtelse att tävla i London, men de får göra det under neutral flagg. De får inte ens höra sin egen nationalsång om de tar VM-guld.

Det är en sörja där Usain Bolt varit ljuset i mörkret internationellt sätt.

Jag vet inte vad som kommer att hända när han är borta som affischnamn, men det är en katastrof för friidrotten. Det finns ingen naturlig arvtagare, ingen som är i närheten av Bolts utstrålning, personlighet och världsberömmelse.

En trovärdig företrädare för att det går att bli bäst utan dopning. Jag vet att många tvivlar på att Bolt varit ren hela sina karriär, men jag som följt honom hela karriären har svårt att se att han skulle tagit några genvägar.

Jag vill tro att han är en sådan extrem talang att han visat att det går att bli bäst utan fusk och utan att ta några genvägar.

Annars skulle allt hopp vara ute.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.