Oron inför VM: ”Problem mentalt”

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Två veckor tills han kliver in i friidrotts-VM.

Då spökar formen för Kalle Berglund, 21, efter sjukdomsperioden.

– Det är mest mentala problem, säger 1 500-meterslöparen.

Kalle Berglunds säsong har varit en berg-och-dalbana. 21-åringen från Olofström slog igenom med dunder och brak i vintras, där han både satte svenskt inomhusrekord på 1 500 meter och sprang hem ett sensationellt silver på inomhus-EM, innan han fick problem med ett muskelfäste vid knät och blev borta från löpningen i flera månader.

Efter att ha gjort comeback på Sollentuna GP i slutet av juni drog han till med en riktigt monsterlopp på Diamond League-galan i London den 9 juli.

”Glad att jag är uttagen”

Hans 3.36,60 på 1 500 meter var bara elva hundradelar från svenskt rekord och innebar att han nu har kvitterat ut en biljett till friidrotts-VM i London i augusti.

– Jag är glad att jag är uttagen. Nu ska jag fila på formen i lugn och ro och förbereda mig, säger Berglund, som dock har en del orosmoln på himlen.

21-åringen var nämligen sjuk hela veckan före succéloppet i London – en förkylning som har hämmat tävlandet den senaste tiden.

Berglund har saknat kraft, missade finalen på 1 500 meter på junior-EM i Polen för två veckor sedan (3.44,56) och slutade totalsist i finalen på 800 meter på Karlstad GP på tisdagen.

– Jag har varit mycket sjuk och visste att det inte skulle gå fort. Det var väl egentligen dumt att springa i går, säger Berglund

– Det blev en urladdning i London, en baksmälla, eftersom jag var sjuk där innan.

”Sjukdomen har tagit mycket”

Om drygt två veckor (torsdagen den 10 augusti) ska han ställa sig på startlinjen i VM för första gången.

– Förhoppningen är att det ska kännas bättre då. Sjukdomen har tagit mycket, tider på 3.36 försvinner på några dagar. Men det är mest mentala problem, nu behöver jag två veckor med lugn och ro.

Vad hade du gjort om det hade varit VM nu i helgen?

– Då vet jag inte om jag hade ställt upp.

VM avgörs den 4–13 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM