Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Zlatan är där han vill vara nu

Zlatan svarade kritikerna på sitt eget sätt och fortsätter skörda svenska hjärtan

SPORTBLADET

Ett år av både triumf och besvikelse.

Zlatan Ibrahimovics 2016.

Men när bokslutet ska skrivas står han ändå åter som segrare.

Han har varit i skuggan av Charlotte ­Kalla de två senaste åren i Aftonbladet Inizios s­tora omröstning. Men nu är Zlatan åter där han vill vara: på förstaplatsen. På nytt ­vinner han priset som Sveriges mest populäre idrottare. Inte helt självskrivet, efter ett idrottsår som det här, men han har erövrat fler hjärtan än både Charlotte Kalla och Sarah ­Sjöström.

Det är en bedrift, inte minst om man ser till Sjöströms OS-medaljer, särskilt det guld alla krävde, bäst då det gällde som mest.

Zlatans säsong har varit sanslös men den har varit en vandring mellan höga berg och djupa dalar, med en hel del törnen mellan r­osorna.

Året inleddes jublande; hans form, hans mål, hans spel, denna sista Paris-vår. Liga­seger, skytteligatriumf, ett farväl på Parc des Princes som blev ett stort tack för de fyra år då Ibra satt sin prägel på PSG för alltid.

Han döpte sig själv till kung och legendar men kom sen till EM utan att förmå leva upp till de orden. I sitt sista mästerskap för Blågult var Zlatan inte den ledare han varit ­under våren och tidigare med landslaget. Förvisso underpresterade hela det svenska laget. Men lagkapten Ibrahimovic för­mådde inte heller få de andra att lyfta sig och t­ycktes splittrad. Han lanserade sitt klädmärke ­dagar före EM-premiären och omgavs av frågor och rubriker kring sin framtid. S­veriges uttåg ur EM blev blekt och bittert.

Den svåra svackan kom

Det blev en försommar då affärsmannen Zlatan tog allt större plats. När övergången till Manchester United äntligen blev officiell var kraven lika höga som förväntningarna.

Kunde Ibra prestera på topp också
i Premier League? Skulle han klara att ­radera minnet av EM och erövra ännu
en klubb, ännu en liga, ännu ett land?

Det skulle han. Efter den första smek­månaden kom en svår svacka, både för ­honom och laget. Men Zlatan vore inte ­Zlatan om han inte reste sig och svarade ­kritikerna på frågan ”är han slut?” på sitt eget sätt. Målen, spelet, förmågan att alltid k­omma tillbaka.

När han nu åter är populärast av våra idrottare har det mycket med Manchester United att göra. En av de största klubbarna i världen, i den utländska liga som ligger flest svenska fotbollshjärtan närmast.

När han talar lyssnar folk

Jag minns sommaren 2011, hur jag efter att ha gjort en intervju med Filippo Inzaghi m­ötte Zlatan som sa:

”Jag kommer aldrig att spela lika länge som Pippo”.

Inzaghi var då 37 år. Nu pratar Zlatan om att spela till 50.

Dock är han mänsklig, även om man tvivlar ibland. Men till 40-årsåldern skulle det inte förvåna mig om han lirar på, bara han förblir skadefri.

Samtidigt kommer han att satsa allt mer på den andra sidan, Imperium Ibrahimovic kommer att växa sig större och mäktigare. Det intressanta är att han av både sina fans och folk i allmänhet ändå tycks upplevas som en av dem. Zlatan är sen länge en av våra största makthavare. Han är oerhört rik, han tar sig fram i alla kretsar och när han talar lyssnar folk och få vågar säga emot honom. En staty reses till hans ära, hans varumärke växer sig allt starkare. Men för många tycks han förbli en son av folket. Det är talande och det ska bli intressant att se om det förblir så, den dag han slutar spela.

Zlatans stora fördel är hans ­utstrålning, att ingen förblir o­berörd inför honom. Alla älskar honom inte, men ytterst få är likgiltiga inför fenomenet Ibrahimovic.

Hans karisma är långt ifrån den äppelkäcka, leende, folkliga. Trots det, eller kanske just därför, fortsätter han att skörda svenska hjärtan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet Shop

Av: 

Jennifer Wegerup

Publisert:

LÄS VIDARE

Zlatan tillbaka som folkets favoritidrottare

ÄMNEN I ARTIKELN

Manchester United

Zlatan Ibrahimovic