5 000 kronor i bonus: ”Patetisk summa”

Foto: Bildbyrån

avJonas Gustavsson

SPORTBLADET

Sverige är storfavorit att vinna VM-guld i innebandy.

Någon stor guldbonus är det dock inte tal om.

Segerpremien från förbundet är 5 000 kronor.

– Summan i sig är ju patetisk, men ekonomiskt går det inte jämföra innebandy med andra idrotter, säger Mattias Samuelsson.

Sverige har vunnit åtta av tio möjliga VM-guld i innebandy och är storfavorit att vinna även i år. VM pågår just nu Riga och Sverige är framme i semifinal. 

Ett guldjubel innebär dock ingen stor guldbonus för spelarna. Segerpremien från Svenska Innebandyförbundet är 5 000 kronor.

Summan är densamma för både damer och herrar och herrlandslaget fick samma bonus efter guldet i hemma-VM i Göteborg 2014.

– Summan i sig är ju patetisk, inget snack om saken, men jag och många med mig spelar innebandy för att det är kul, säger landslagsveteranen Mattias Samuelsson.

– Ekonomiskt går det inte att jämföra innebandy med andra idrotter, så är det bara.

Hade något varit annorlunda för er om segerpremien varit större?

– Nej, det tror jag inte. Vi som spelar innebandy vet om förutsättningarna. Det handlar inte om pengar utan kärlek till sporten. Många som varit lovande i idrotter där man kan tjäna stora pengar har ändå valt att spela innebandy, det är fint på något sätt.

Långt från handbollsdamerna

Innebandyns guldpremie är en bra bit från exempelvis damlandslaget i handboll som just nu spelar hemma-EM och har en guldbonus på, enligt Sportbladets uppgifter, 110 000 kronor. De pengarna kommer dock från europeiska handbollsförbundet samt sponsorer, och inte egna förbundet.

Göran Harnesk, generalsekreterare i Svenska Innebandyförbundet, menar också att det är svårt att jämför innebandyn med de stora OS-idrotterna.

– Det är vanligt att sponsorer till OS-idrotterna betalar stora summor i segerpremier för segrar i samband med OS, VM och EM. Där är vi inte ännu i innebandyn. Det är också mycket vanligt att de internationella förbunden betalar ut segerpremier till sina länder som vinner VM. Där är vi inte heller, säger Harnesk.

– Jämförelsen blir inte relevant. Fotbollen har sina förutsättningar, handbollen har sina förutsättningar. Innebandy och andra förbund har sina. Vi lever under ekonomiskt helt olika förutsättningar.

”Är en liten sak”

Henrik Stenberg är medveten om de stora skillnaderna mellan idrotterna.

– Visst är det skillnad, men jag vill inte kommentera det egentligen. Jag tycker ändå det är en fin gest av förbundet att vi får en bonus, vi som spelar innebandy tar det vi får, säger han.

– Jag tror inte en större premie hade betytt något egentligen. Det hade kanske varit lite roligare att vinna, men samtidigt är det en liten sak i sammanhanget.

Är det äran att vinna som är det viktigaste?

– Vi som spelar innebandy har inte så mycket annat att spela för.

ARTIKELN HANDLAR OM