SVT-profilen framme vid Sydpolen

"Min stora dröm har gått i uppfyllelse"

Foto: Aron Andersson
SPORTBLADET

Äventyraren och SVT-profilen Aron Anderson är den förste rullstolsburne som tar sig till Sydpolen på Antarktis. Efter 22 dagar kom han fram.

”Jag är så lycklig! Min stora dröm som jag planerat för i år har äntligen gått i uppfyllelse. Det har stundtals varit hur jobbigt som helst, men att komma fram hit till Sydpolen känns underbart”, säger han i ett pressmeddelande.

Expeditionen har tagit 22 dagar och Aron Anderson har skidat över 30 mil med bara armarna i en specialbyggd sitski.

”Just nu är jag hungrig och luktar pyton. Ett bad och en rejäl portion icke-frystorkad mat skulle sitta fint”, säger han.

Vägen fram till Sydpolen blev som väntat fylld med stora prövningar. Med en snittemperatur kring 30 grader minus och en vind som stundtals la till 15 graders köldeffekt hade Aron Anderson och hans medföljare stundtals svårt. Ett Vasalopp i samma tempo som de tvingats hålla skulle ta cirka 45 timmar.

Dessutom krånglade magen för äventyraren och med 40 mil kvar tvingades han ta hjälp av en transport en sträcka.

”Från botten av mitt hjärta”

Desto större var glädjen när målet nåddes under onsdagen.

– Jag är så lycklig! Min stora dröm som jag planerat för i år har äntligen gått i uppfyllelse. Det har stundtals varit hur jobbigt som helst men att komma fram hit till Sydpolen känns underbart. Mest stolt är jag ändå över insamlingen till Barncancerfonden som ligger på över 4,8 miljoner kronor. Tusen tack från botten av mitt hjärta till alla er som varit med och bidragit! säger han.

Aron Anderson är rullstolsburen sedan nio års ålder, då han opererades för cancer. I början av året besteg han Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Tidigare har han bland annat bestigit Kebnekaise och simmat över Ålands hav, från Grisslehamn till Åland. Han har också varit programledare för SVT:s Lilla sportspegeln.

ARTIKELN HANDLAR OM