Världscupen i skidskytte 2016/2017

Landslagssprickan: ”Blir ingen stjärna”

Pichler: Har aldrig gjort ett riktigt bra lopp

Av: 

Elvedin Basic

SPORTBLADET

Hon hade kämpat med sjukdomar och skador men var nu redo för stafetten i Pokljuka.
Då fick Elisabeth Högberg via nätet reda på att hon petats.
– Jag blev otroligt ledsen och besviken, säger Elisabeth Högberg till Expressen.
– Om inte du är bäst i Sverige, så kommer jag att satsa på de yngre tjejerna, säger förbundskaptenen i skidskytte Wolfgang Pichler.

För två år sedan kritiserades hon för att vara för gammal och fick stå utanför landslagstruppen. Men Elisabeth Högberg kom tillbaka genom att slå personbästa och åka karriärens bästa lopp i Östersund i december 2014.

Men den här säsongen har börjat trögt. 60:e plats i världscupsprinten i Pokljuka var inte vad landslagsledningen hade tänkt sig vilket gjorde att 30-åringen fick stå över jaktstarten. Det accepterade Högberg som istället lade fokus på världscupstafetten.

”Gjort mig förtjänt av att åka”

– När de sa att de inte ville att jag skulle tävla i fyra dagar rad, då köpte jag det, för det vore tufft att prestera i stafetten då. Sedan fick jag läsa på nätet att jag inte var med på stafetten heller. Då blev jag otroligt ledsen och besviken. Jag hade stått över en tävling, jaktstarten, som jag hade gjort mig förtjänt av att åka, och sedan fick jag inte åka alls, säger Högberg till Expressen.

Högberg upplever att det ska ha skett ett missförstånd i kommunikationen mellan ledningen och henne och menar att de borde ha varit tydligare i sin dialog.

”Kommer alltid att välja yngre”

Förbundskaptenen Wolfgang Pichler har en helt annan uppfattning. Han menar att han varit rak och ärlig mot Högberg under deras dialog och motiverar beslutet med konkurrensen i laget och att Högberg inte har presterat.
– Först var Linn Persson sjuk. Men hon blev frisk och då testade vi henne och hon såg bra ut. Så då valde jag mellan Linn och Elisabeth. Linn är 22 och Elisabeth är 30. Mitt uppdrag är att få fram ett lag till OS, till framtiden. Så då kommer jag alltid att välja den yngre. ”Bettan” har fått många chanser i år och har aldrig gjort ett riktigt bra lopp, säger Pichler till Expressen.

Ingen framtida stjärna

Förbundskaptenen berättar vidare att han vill se yngre åkare i landslaget och att han inte ser Högberg som en framtida stjärna.
– Jag sa aldrig att hon var klar för stafetten. Jag sa att hon var reserv. Hon tävlade i sprinten och kom på plats 60. Det är ingen hit för en trettioåring. Jag satsar alltid på det bästa för Sverige. Jag sa till Bettan i fjol: ”Om inte du är bäst i Sverige, så kommer jag att satsa på de yngre tjejerna”. Hon har aldrig varit topp tio i sprint. Jag tror inte att hon blir en stjärna i framtiden, säger han.

På torsdagsmorgonen presenterades skidskyttelandslaget truppen till Oberhof, Ruhpolding och Antholz. Elisabeth Högberg finns med i truppen till Oberhof 2–8 januari.

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT! – 25 miljoner på Stryktipset. Missa inte att skaffa andel i Sportbladets sista minuten-system i jakten på 13 rätt | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Skrällmedalj till Samuelsson

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i skidskytte 2016/2017

Skidskytte

Wolfgang Pichler

Sebastian Samuelsson

Fredrik Lindström (Skidskytte)

Jesper Nelin