Lewis Hamilton fruktar F1 2018

”Känns som om vi kör buss”

Foto: Red Bull
Lewis Hamilton kritisk mot Formel 1 och cockpitskyddet Halo

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Reglerna är ungefär de samma.
Men bilarnas vikt ökar.
Därför fruktar Lewis Hamilton framtidens F1
– Det kommer att kännas som om vi kör buss, säger världsmästaren.

Till Formel 1 startar säsongen 2018 genomförs inga större förändringar i reglementet, men förarna måste använda färre motorer, det blir fler däck att välja på och cockpitskyddet Halo tillkommer. Det påminner om en flipflop-sko och ska skydda föraren från kringflygande föremål.
Trots en ökad säkerhet är flera förare kritiska.
De anser att bilarna blir för tunga.
– Vi har 100 kilo bränsle i bilen och när vi lägger på Halo så kommer det att kännas som om vi kör buss, säger den fyrfaldige världsmästaren Lewis Hamilton.

– Det är en enorm skillnad, när bilarna vägde 600 kilogram var de fantastiska att köra, riktigt snabba och smidiga.

Lewis Hamilton kritisk mot Formel 1 och cockpitskyddet Halo

Under 2000-talets inledning vägde bilarna ungefär 600 kilo och sedan har vikten ökat med över 100 kilo. Inför året säsong ökade minimivikten från 702 till 728 kilogram och till premiären 2018 kommer bilarna att vara ytterligare fem kg tyngre.
– Fortsättar vi på detta sätt är bilarna snart likvärdiga med de som kör i NASCAR och bromssträckan blir bara längre, säger Hamilton enligt motorsportmagazin.
– Det är absolut inte det som vi förare vill. Vi kan inte nyttja vår fulla potential.

Blir sämre med tre motorer

Från och med 2017 är bilarna i F1 för första gången tyngre än bilarna i Indy Car och i och med att antalet tillåtna motorer minskas från fyra till tre - samtidigt som antalet tävlingar ökas från 20 till 21 känner Hamilton en oro för framtiden.
– Det kommer att bli sämre när vi bara får använda tre motorer under en säsong. Det gör att vi blir tvingade att köra som förarna gör när de kör långlopp, säger Hamilton och han får medhåll av den trefaldige världsmästaren Niki Lauda:
– Vi byggde nya bilar för att F1 ska bli attraktivare både för fansen och för förarna, men nu sätter man på en stålkonstruktion på bilen, säger Mercedes styrelseordförande och kritiserar de nya ägarna Liberty Media.
– Med bland annat Halo vill de skydda förarna som om de vore bebisar.
Av årets F1-säsong återstår ett lopp, Abu Dhabis GP sista helgen i nomveber.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Halo