Hansdotter: ”Jag hade lite panik”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYR N

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LEVI. Frida Hansdotter började säsongen svagt i fjol. 

Men med nya teknikdraget hoppas hon kunna ta nästan steg direkt i slalompremiären. 

– Jag ska vara tuffast och carva så blir jag snabbast, säger 31-åringen. 

Efter en supersäsong med cupseger och sju pallplatser på tio tävlingar hade Frida Hansdotter en tung inledning på säsongen i fjol. Svenskan körde ur i Levi och följde sedan upp det med en tiondeplats i Killington. Det dröjde ända till 8 januari innan Hansdotter hittade rätt och var på pallen igen.

Men nu hoppas Hansdotter vara med redan från start.

– Förra året var ett av de jobbigare i karriären. Jag hade lite panik senast jag var här. Det var tufft. Jag var så osäker på material och så, men när jag väl kom hit bestämde jag mig för att det bara var att köra. Men jag kan inte säga att jag hade en skön känsla och absolut inte samma känsla som jag har nu, säger hon.

Mikaela Shiffrin har varit hennes ständiga överkvinna de senaste säsongerna och för att rå på amerikanskan har Hansdotter ändrat sin slalomteknik. 

– Det är ju det här eviga tjatet om hur ska vi ta Mikaela Shiffrin i år igen. Jag måste ju upp på nivån jag visade i Flachau så jag har försökt att ändra på detaljer som jag tror kan göra mig ännu snabbare och få den här åkningen som jag visade i Flachau i fler tävlingar.

”Ska vara tuffast”

Hansdotter har analyserat Shiffrins åkning och hittat ett sätt där hon hoppas kunna tjäna hundradelar. 

– Utvärderar jag min åkning så är jag kanske den som åker kortast väg och är tuffast. Men frågan är om det kanske kan gynna mig att åka lite längre väg så att jag åker lite renare och carvar mig ner för det är det hon är så duktig på. Så jag ska göra något mellanting – vara tuffast och carva så blir jag snabbast. 

Hur stor omställning är det? 

– Egentligen är det små grejer. Linjemässigt kan det handla om en decimeter hit eller dit, men åkningsmässigt och känslan är det mer. Det är sådan sånt måste in i ryggmärgen och det är väl det vi får se här i början, men jag tror ändå att jag är på rätt väg och hoppas kunna visa en jäkla form direkt. 

ARTIKELN HANDLAR OM