”Borde skjutas, som Stalin skulle ha hanterat det”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP
Grigorij Rodtjenkov

GÄLLIVARE. Visselblåsaren Grigorij Rodtjenkovs uppgifter ligger till grund för avstängningarna av ryska skidåkare i OS.

Och i Ryssland kokar det.

– Han borde skjutas, som Stalin skulle ha hanterat det, säger ryska olympiska kommitténs hedersordförande Leonid Tyagatjev enligt ryska Sport.

Foto: Darron Cummings / TT / NTB Scanpix

Skidpremiären i Gällivare är igång.

Men de svenska åkarna hamnar i skymundan av den märkliga situationen som råder kring det ryska landslaget. Sex av landets stora stjärnor, inklusive Alexander Legkov, är avstängda från OS – men tillåtna att köra i Fis-tävlingar.

Och om ett par veckor väntas beslut om hela Ryssland ska stängas av från OS i Sydkorea som en följd av de uppgifter som McLaren-rapporten fått fram. Uppgifter som till stor del kommer från dopningsdoktorn Grigorij Rodtjenkov som också berättat om hela upplägget i dokumentären Ikaros.

”Hur länge ska IOK tolerera det här?”

Det har gjort Rodtjenkov till en mycket hatad man i hemlandet. Putin vill ha honom utlämnad från hemlig ort i USA och än värre skulle det gå för honom om ryska olympiska kommitténs ordförande Leonid Tygatjev fått bestämma.

– Han borde helt enkelt skjutas för sin lögn, som Stalin skulle ha hanterat det, säger han enligt ryska Sport.

Ett uttalande som får tyske Hajo Seppelt, känd dopningsjägare och mannen som först avslöjade fusket i ryska friidrottsförbundet, att gå i

”Hur länge kommer den ryska olympiska kommittén att tolerera det här? Tyagachev vill ha dödspatruller och bussa dem på Rodtjenkov. Det är helt vidrigt. Får det inga konsekvenser? Ska (Thomas) Bach (IOK-ordförande) vara tyst igen?, skriver han på Twitter.

Publicerad: