Södergren: ”Helt rätt att de stängs av”

avAndreas Käck, Jonatan Andersson

SPORTBLADET

IOK:s dom är stenhård.

Alexander Legkov, 34, stängs av från OS på livstid och blir av med guldet från 2014.

– Det känns lite som att rättvisa skipas till slut, säger Anders Södergren, som blev sjua i samma lopp.

Foto: Maja Suslin / TT
Anders Södergren.

Alexander Legkov, 34, stängs av från OS på livstid i kölvattnet av den så kallade McLaren-rapporten. Han blir också av med OS-medaljerna från Sotji 2014 – och då framför allt guldet på femmilen.

– Jaha, nu är man snart uppe på pallen då kanske, säger Anders Södergren, som blev sjua i loppet, till Sportbladet.

I nämnda femmil var det idel ryskt på pallen – då Maksim Vylegzjanin och Ilja Tjernousov tog hem silver och brons. Silvermedaljören Vylegzjanin har även han varit avstängd under utredningen.

– Det känns som att rättvisa skipas. Jag är dessutom rätt övertygad om att Legkov inte är ensam i det här. Den sista domen har nog inte fallit än, säger Södergren.

Utöver Legkov stänger IOK även av Jevgenij Belov på livstid från OS.

– Jag blir lite småchockad över beskedet. De har ju uppenbarligen så säkra bevis på att det har fuskats och då är det ju helt rätt att de stängs av, säger Södergren.

”Skönt med ett beslut”

Svenska landslagets förbundskapten Rikard Grip fyller i:

– Jag tycker också att det är chockerande. Det tycker man alltid när det visar sig att folk inte kan förhålla sig till det regelverk som finns. Samtidigt känns det väl skönt att man till slut kommer fram till ett beslut, så vi slipper fundera och spekulera. Nu har vi något att förhålla oss till, säger Grip.

Tror du att fler ryska åkare kommer stängas av?

– Vet inte, men som jag har förstått det är det fler än de här två personerna som varit involverade. Men det viktigaste är ändå att detta är ett bevis på att systemet fungerar, att de som fuskar åker fast.

Kommer det finnas någon generell misstanke mot andra ryska åkare i OS, tror du?

– Man får försöka att inte dra alla över en kam. Samtidigt finns det en historia i Ryssland som gör att det lätt blir spekulationer. Men alla är ju oskyldiga tills motsatsen bevisas.

Legkov är friad av Cas (idrottens skiljedomstol) och är i nuläget fri att tävla i vanliga världscupen, hur tror du det kommer kännas för svenska åkare att tävla mot honom där?

– Vi får väl avvakta och se hur det blir med den saken, om han kommer få tävla i världscupen. Men det hade ju känts lite speciellt om han får vara med på ett ställe och inte ett annat. Antingen har man brutit mot reglerna och då ska man inte få tävla alls, eller så har man inte brutit mot reglerna och då ska man vara fri att tävla överallt, säger Rikard Grip.

”Uppenbart systematiskt fusk”

Tidigare har Anders Södergren sagt att fusket är ”något man verkligen hatar”. Men också att det är svårt att uttala sig utan alla kort på bordet.

– Ja, det är ju svårt att spekulera men det är ju uppenbart att det är systematiskt fusk som förekommit. Det är svårt att säga något när man inte har all info framför sig men kanske får vi hela sanningen nu, säger han.

Alexander Legkov kommer att överklaga domen.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM

IOK