Massagen som var guld värd för Emil Jönsson

Foto: SVT

avErik Karlsson

SPORTBLADET

SÖDERHAMN. I Falun pratade Emil Jönsson om att han tar psykologhjälp för att lösa mentala spärrar.

Men när han i dag överraskande tog SM-guld på 15 kilometer fanns förklaringen i en annan upplåsning.

– Jag hade en massör som åkte 60 mil för att låsa upp en nervkläm i ryggen, det vara bara wow!, otroligt skönt, säger han.

Emil Jönsson har haft en tung andra halva av säsongen och inför SM har han erkänt att han själv inte alls är säker att han får en plats i den svenska VM-truppen.

Efter sprintmissen i Falun berättade Emil om att han nu tar psykologhjälp för att hitta formen.

– Jag vill ha en skön känsla när jag åker och vill ha en go feeling. Men den hittade jag inte. Jag åkte och letade och letade. Jag har mental rådgivare med här för att hitta rätt, sa han då.

Därför var det en mycket överraskande utveckling på 15 kilometer klassiskt när Emil Jönsson lyckades vända en nedåtgående trend mot Daniel Rickardsson och spurta in till ett guld.

En del i avgörandet var att Daniel Rickardsson tvingats ner på knä av en medtävlare som trampat fast hans stav i sista backen, men en lika stor del i skrällen är Markus Bystedt.

”Någon slags nervkläm”

Landslagets fysio åkte 60 mil i bil igår bara för att kolla på Emil Jönssons stela rygg – och resultatet lät inte vänta på sig.

– Jag har varit enormt trött i mina ben den senaste månaden. Nu låste massören upp ryggen på mig, det har varit någon slags nervkläm som gjort att jag inte fått syre till mina lår, säger Jönsson och fortsätter:

– Det blir som en vändning, det är klart att det inte är helt avgörande men det blev en enorm skillnad och får man en positiv feeling så är det roligare att åka.

”Anmäler mitt intresse”

Nu hoppas Emil Jönsson att den nya känslan ska hålla i sig till morgondagens sprint och fram emot VM.

– Kan man gå sig riktigt stum 20 sekunder senare än vanligt är det enorm skillnad.

Hur mycket tänker du annars på 15 kilometer på VM?

– Jag har tänkt jättemycket på det loppet om jag ska vara ärlig. Vi har fem platser där och det är jävligt kul att åka. I Lahtis är det en knixig bana som jag tycker om så jag anmäler mitt intresse i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM