Polisrazzia inledde skidskytte-VM

1 av 2 | Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Österrikisk polis slår till mot kazakstanska landslaget.
SPORTBLADET

VM i skidskytte började i dag.

Men redan innan start skakades mästerskapet av en misstänkt dopningsskandal.

Polis har gjort en razzia mot det kazakstanska landslaget och beslagtagit en mängd mediciner, skriver VG.

Inför skidskytte-VM i Hochfilzen har mycket av försnacket handlat om dopning och hur internationella skidskytteförbundet hanterat uppgifter om systematisk rysk dopning. I går enades exempelvis en extrakongress om att man vill frånta ryska Tjumen skidskytte-VM 2021.

Men dopningsfrågan har blivit än mer aktuell på VM:s första dag. I går kväll gjorde nämligen 30-talet österrikiska poliser en razzia mot det kazakstanska landslaget, skriver VG.

”Samarbetar tätt med polisen”

Vid en presskonferens vid 13.00 i dag meddelade polisen att man beslagtagit en mängd mediciner och preparat på hotellet.

– Vi hitta olika mediciner och produkter på rummen, men utredningen är inte över ännu, säger polistjänstemannen, Vincenz Kriegs-Au, enligt VG.

Medicinerna är överlämnade till den österrikiska antidopningsmyndigheten.

– Vi samarbetar tätt med polisen och värderar deras professionalitet högt. Vi har valt att dopningstesta hela den kazakstanska truppen och inväntar resultaten av de proven, säger Nicole Resch, generalsekreterare, på dagens pressträff.

Misstänkt låda vid bensinstation

Upptakten till razzian ska, inte helt olikt den ökända Hemohes-skandalen i Lahtis 2001, enligt Viemedia.at vara en låda man hittat vid en bensinstation i januari. I lådan som ska tillhört det kazakstanska landslaget fanns engångsmaterial som sprutor, ampuller och annat misstänkt material.

Kazakstans främsta åkare är Galina Vishnevskaja, 22, som ligger på 14:e plats i världscupen. Landet kommer tillåtas starta i eftermiddagens mixstafett då svaren på proven inte hinner komma innan dess.

Foto: FRANCK FIFE / AFP
Polisens Vincenz Kriegs-Au vid dagens presskonferens.
ARTIKELN HANDLAR OM