Green tar farväl i skuggan av Kallur

”Hade kroppen fått bestämma hade jag slutat för länge sen”

Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT / TT NYHETSBYR≈N
SPORTBLADET

BELGRAD. Emma Greens farväl till friidrotten har hamnat lite i skuggan av Sanna Kallurs.

Emma som också gör sin sista tävling här i inne-EM i Belgrad och med en kropp som säger nej.

– Hade kroppen fått bestämma hade jag lagt av för länge sedan. Kroppen vill inte det här. Den skriker, säger Emma.

Det är den världsberömda tyska idrottsläkaren Hans-Wilhelm Müller-Wolfarth i München som räddat Emmas karriär ända sedan 2010.  Samma läkare Usain Bolt och ett flertal av världens största idrottsstjärnor åker till när de har problem.

– Jag har varit där minst en eller två gånger per år de senaste sju åren. Det är det som gjort att jag kunnat hoppa med mina hälsenor, säger Emma.

Det har varit en ständig strid mot smärtan och Emma fick ställa in säsongen 2015 helt. Hon var tillbaka i fjol, men långt ifrån sin tidigare nivå. Och hon missade att kvala till det stora målet OS i Rio.

Ändå har hon jobbat vidare för att få avsluta karriären med sitt 20:e mästerskap.

Inte lika bra som förr

– Det har ändå känts värt det. Det hade varit tråkigt att lägga av efter alla skador. Jag visste inte att det skulle ta sådan tid att ta mig tillbaka, men det kändes viktigt att fullfölja det för min egen skull.

Hon har också fått ställa om sig mentalt precis som Sanna och fått inse att hon inte är lika bra som förr.

– Ja, jag är inte här för resultaten. Det är en mer en seger för mig själv rent mentalt, säger Emma.

– Jag har fått sänka kraven på mig själv. Jag har inte kunnat förbereda mig på samma sätt som när jag var som bäst och är inte lika besviken när det går dåligt.

– Hade jag haft samma krav på mig själv som tidigare hade jag gått under. Då hade jag sågat mig själv så mycket att det aldrig hade fungerat.

”Glad att jag har fått chansen”

– Nu är jag bara glad att ha fått den här chansen att göra ett sista mästerskap. Mitt första seniormästerskap var ett inne-EM och nu får jag avsluta med ett.

Emmas årsbästa är 1.89. Det räcker till en delad artondeplats i Europa i vinter på en lista som toppas av Litauens Airine Palsyte. Den enda som hoppat två meter inomhus i vinter.

Damernas höjdkval startar 17.30 på fredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM