Nära platt fall i natt: ”Ett mirakel”

Foto: TT
Henrik von Eckermann
SPORTBLADET

Henrik von Eckermann fick ett nedslag i nattens omgång av Världscupfinalen i Omaha, Nebraska, och ligger nu sexa.

Men det var nära platt fall när hans häst snubblade mellan två hinder.

– Ett mirakel, säger von Eckermann om räddningen.

Det var vid hinder nummer fyra och fem som dramatiken var framme. Hästen Mary Lou hoppade så extremt högt med bakbenen över fyran att hon tappade balansen i landningen och snubblade. I det läget såg det rätt omöjligt ut att klara nästa hinder.

Men det gjorde de, utan att riva.

– Det gick på hundradelar, jag försökte bara supporta henne så mycket som möjligt. När hon hoppade av tänkte jag att det går aldrig. Många hästar hade bara gett upp i det läget och tagit bakbommen med magen, säger Henrik von Eckermann till Svenska Ridsportförbundet.

– Jag kollade på filmen efteråt och hon kickar med bakbenen för att komma över. Det är ett mirakel i sig att hon klarade det.

Rivningen kom först tre hinder senare.

– Det blir alltid oroligt efter en sån där grej. Jag började trycka på. Med facit i hand skulle jag ha varit lite mer kall inför åttan, säger von Eckermann.

Satsar på pallplats

Nedslaget kostade svensken silverplatsen från torsdagens inledande tidshoppning. Inför söndagens avgörande omgångar säger han så här till Svenska Ridsportförbundet:

– Segern känns förlorad, det ska mycket till för att det ska gå. Men det är bara fyra fel upp till pallplats, så jag satsar på det. 

Bara sex av 33 startande klarade den svåra banan felfritt. Storfavoriten,  hemmaryttaren och första omgångens segrare, Maclain Ward, vann igen och börjar se svårstoppad ut.

Henrik von Eckermann delar sjätteplatsen med schweizaren Steve Guerdat som tagit Världscuptiteln två år i rad. 

Lördag är vilodag för hästarna. 

ARTIKELN HANDLAR OM